Microsoft Surface Laptop Studio – monstret Frankenstein blev en skönhet och har nu presenterats.

ANNONS

I mars 2020 stänger Microsoft sitt Redmondkontor. Personalen tar med vad de kan till hemmakontoren. För en handfull dataingenjörer och designers betyder det Frankenstein, en prototyp till en mångsidig, förvandlingsbar laptop som byggs för Windows 11.

Meningen var att den mystiska manicken skulle skickas ut 5 oktober 2021, samma dag som Microsoft planerade att sjösätta den första stora uppdateringen av mjukvara på sex år. Frankenstein var dock långt ifrån färdig, delarna var hoptejpade av en Surface Pro med nya sensorer, ett uppdaterat tangentbord och en styrplatta. En hel del arbete återstod alltså innan odjuret kunde bli en skönhet.

Pandemin skapar problem

När pandemiföreskrifterna satte stopp för arbetet i labbet fick teamet som jobbade med Frankenstein hitta andra lösningar. Flera olika prototyper lämnades utanför dörren hos kollegorna, som sanerade och testade vidare. Förutom detta tillkom också brist på komponenter, och det var naturligtvis omöjligt att åka till företagets fabrik i Kina för att kontrollera produktionen av delarna. 

”Vi hade teammedlemmar i fabriken som fick ta på sig Microsofts Mixed reality headsets, vi skulle ju annars ha varit där själva för att lösa problemen i realtid”, säger Angela Krauskopf, chefsingenjör hos Microsoft till CNN. ”Vi kunde inte resa dit, det kan vi fortfarande inte, så det var en av de tekniska bitarna som hjälpte till i processen.”

Kameleont för kreatörer

Ett och ett halvt år senare är Surface Laptop Studio enligt CNN stjärnan i Microsofts höstsläpp. En vanlig laptop, eller en spel- och tv-skärm, eller en duk att skapa på. En kameleont riktad mot professionella utvecklare och kreatörer, där Microsoft vill visa att de kan erbjuda konsumenterna något riktigt innovativt. 

Microsoft Surface Laptop Studio börjar levereras 5 oktober, men eftersom pandemin fortfarande ställer till det med leveranskedjorna finns inga garantier för hur snabbt produkten kan nå konsumenterna.

ANNONS
ANNONS

”Brist på komponenter är ett reellt problem”, säger Panos Panay, produktchef hos Microsoft till CNN. ”Vi arbetar med det varenda dag. Jag oroar mig för att vi säljer slut och att vi inte kan få ihop nog mycket folk… Men vi bygger så många vi kan.”

Läs även: Kalldusch för Microsoft – förlorar jättekontrakt med Pentagon [Dagens PS]