Mejl om brott mot upphovsrätten sprider gisslanprogrammet Lockbit. De falska mejlen påstår att du använt till exempel bilder utan tillstånd kan ta din dator som gisslan.

ANNONS

Om du får ett mejl som säger att du brutit mot upphovsrätten – öppna inte bilagan! Det är det senaste knepet som hackare använder för att sprida Lockbit.

Lockbit vanligast i världen

Lockbit är världens vanligaste ransomware. Hackarna använder just Lockbit i 40 procent av alla attacker. Nu har forskare i Sydkorea avslöjat att de falska mejlen om brott mot upphovsrätten är hackarnas nya väg in i din dator.

De falska mejlen påstår att man använt mediafiler utan skaparens tillstånd. Man kräver att innehållet tas bort från mottagarens webbsajt, annars blir det rättsliga följder, enligt Bleeping Computer.

Glöm inte säkerhetskopia!

I mejlet står också att det finns mer detaljerad information om ”brottet” i en bilaga. Bilagan innehåller en krypterad fil, som har vad som ser ut som ett PDF-dokument. Det är i själva verket en NSIS-program. Öppnar man ”pdf”-filen tar Lockbit 2.0 datorn som gisslan.

Vi har alla hört det förut, men det tål att upprepas: öppna aldrig bilagor från avsändare du inte känner igen! Och glöm inte att regelbundet säkerhetskopiera datorn, om du av någon anledning skulle glömma säkerheten och råka illa ut.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Storföretag är dåligt skyddade mot mejl-spoofing [Dagens PS]

Läs även: Attacker med ransomware allt dyrare [Dagens PS]