Dagens PS

Lysande arbetsmarknadsutsikter för ingenjörer

"SCB:s barometer visar verkligen hur hett eftertraktade ingenjörer är", Sveriges Ingenjörers förbundsordförand Ulrika Lindstrand om SCB:s nya arbetskraftsbarometer.
"SCB:s barometer visar verkligen hur hett eftertraktade ingenjörer är", Sveriges ingenjörers förbundsordförand Ulrika Lindstrand om SCB:s nya arbetskraftsbarometer. (Foto: Sveriges ingenjörer)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

SCB:s nya arbetskraftsbarometer visar att ingenjörer utgör hälften av de yrkesgrupper som flest arbetsgivare uppger sig behöva anställda fler av.

ANNONS
ANNONS

Den stora efterfrågan på ingenjörer som framgår av SCB:s nya arbetskraftsbarometer är tydligt kopplad till klimatomställningen och den kompetens som behövs för att klara den.

Arbetskraftsbarometern visar statistiken för arbetsmarknadsläget och utsikterna på ett och på tre års sikt för ungefär 70 olika utbildningsgrupper, den största delen är högskoleutbildningar. Resultaten i barometern bygger på svar från ett urval arbetsgivare och har gjorts varje höst sedan år 1959.

SCB:s nya arbetskraftsbarometer visar att en stor andel arbetsgivare behöver civilingenjörer inom elektronik, datateknik och automation och civilingenjörer inom energi- och elektroteknik. Det finns även ett ökat behov för högskoleingenjörer inom el, elektroteknik och datateknik.

Bra arbetsmarknad efter utbildningen

“Vi ser den näst lägsta arbetslösheten bland våra medlemmar på tio år och SCB:s barometer visar verkligen hur hett eftertraktade ingenjörer är. En bra arbetsmarknad efter avslutad utbildning är något som ungdomar väger in när de gör sina framtidsval. Jag hoppas såklart att detta leder till att ännu fler vill slå in på ingenjörsbanan, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförand Ulrika Lindstrand i ett pressmeddelande.

SCB:s arbetskraftsbarometer bedömer också värdet av erfarenhet inom yrket och även i det avseendet sticker ingenjörsutbildningar ut, tio av de utbildningar med störst skillnad mellan nyexaminerade och erfarna är ingenjörsutbildningar.

“Erfarna ingenjörer växer inte på träd. Arbetsgivare måste erbjuda bra lön och goda villkor, annars är det någon annan som gör det. Det handlar också om att ge medarbetarna tid och möjlighet till kompetensutveckling och bygga vidare på den goda grund som ingenjörsutbildningen är, säger Ulrika Lindstrand i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: 6 000 ingenjörer kan saknas till innovationsföretag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS