Dagens PS

Här är lera bättre än betong

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou består till stor fel av tjocka betongbyggnader med platta tak. Innan Frankrikes kolonisering var traditionen att bygga hus i lera. Nu använder en grupp arkitekter åter traditionella västafrikanska byggmaterial
Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou består till stor fel av tjocka betongbyggnader med platta tak. Innan Frankrikes kolonisering var traditionen att bygga hus i lera. Nu använder en grupp arkitekter åter traditionella västafrikanska byggmaterial. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 nov. 2022Publicerad: 03 nov. 2022

Här återupplivar arkitekter gamla byggmetoder och i stället för betong använder de lera som håller husen svala i hettan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den västafrikanska arkitekten Clara Sawadogo har bostadsbyggare i Burkina Faso i generationer använt lera för att bygga mindre bostäder, flervåningshus och imponerande moskéer, det skriver Bloomberg.

Tillsammans med det schweiziska bolaget Nomos Architects har hon arbetat med Morija Medical Clinik i staden Kaya i centrala Burkina Faso. Kliniken har välvda tak av lersten och inne i byggnaden är det mycket svalare än ute.

Clara Sawadogo går i spetsen för en grupp unga arkitekter i Burkina Fasos administrativa region Sahel, som använder traditionella byggtekniker, lera, trä och sten för att bygga hus som är anpassade till det förändrade klimatet som blir torrare, hetare, med extrema temperaturer, och drabbas av ojämn nederbörd.

I gruppen med arkitekter ingår Mariam Kamara från Niger och den världskända Burkina-födda, Berlin-baserade arkitekten Diébédo Francis Kéré som i mars vann Pritzker Architecture Prize, ofta kallat Nobelpriset inom området.

Lersten gör att väggarna andas

Clara Sawadogo lägger handen på Morija-klinikens lervägg och förklarar att lerstenen gör husen svalare eftersom väggarna andas.

“Känner du att det är coolare? Det beror på att väggarna andas, bokstavligen. Leran låter luften cirkulera. Tyvärr har mycket av tekniken glömts bort”, säger Clara Sawadogo till Bloomberg.

Enligt henne kan lera vara lika motståndskraftigt som cement, det handlar om konstruktionen och vilken kvalitet materialet som används har.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Välvt lertak skapar en bris

Morija-kliniken är ett bra exempel på den traditionella byggtekniken med rundade former och tjocka ytterväggar gjorda av sedimentära bergarter från närområdet. Byggnaden är vinklad mot de rådande vindarna och omgiven av skuggande vegetation.

Lertaket och det välvda innertaket använder naturlig konvektion som skapar en bris och eliminerar behovet av luftkonditionering. Lersten, eller adobe, tillverkas av komprimerad jord som innehåller sand, grus och lera.

Högre termisk tröghet än betong

Adobeblocken som Clara Sawadogo ofta använder har högre termisk tröghet än betong, vilket innebär att de är motståndskraftiga mot värme. Om de används i kombination med noggrann placering av byggnaden kan de hjälpa till att sänka energiförbrukningen under den varma årstiden.

Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou består till stor fel av tjocka betongbyggnader med platta tak. Arkitekten Diébédo Francis Kérés framgångar visar hur användandet av jordbaserade material får internationell status, men Clara Sawadogo möts ofta av misstro i sitt hemland där folk tror att leran inte håller.

“De kommer sedan att fortsätta berätta skräckhistorier om lerkonstruktioner som kollapsar under regnperioden och fångar sina ägare inuti. Lera kan vara lika resistent som cement. Det är en fråga om kvalitet, materialen du använder och konstruktionen. Utan en stark grund och ett stadigt tak kommer vilket hus som helst att rasa”, säger hon till Bloomberg.

Lång västafrikansk tradition

ANNONS

Över hela Västafrika har traditionen att bygga hus i lera funnits sedan århundraden, men under Frankrikes kolonisering under första hälften av 1900-talet började byggare blanda traditionella material med cement och så småningom blev cement det dominerande byggmaterialet.

Den väldigt energiintensiva produktionen av cement står för cirka 8 procent av världens koldioxidutsläpp, lerblock genererar däremot inte en massa koldioxidutsläpp. Clara Sawadogo säger att trots att cement inte håller husen svala tror folk att betong är en säkrare investering.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så kan vi klara att bygga utan cement

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS