Dagens PS

Lavinartad ökning av ransomware under 2020

ökning av ransomware
IT-säkerhetsföretaget Bitdefender släpper rapport om kraftiga ökningar av ransomware, så kallade utpressningsattacker (Foto: Shutterstock)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 06 apr. 2021Publicerad: 06 apr. 2021

IT-säkerhetsföretaget Bitdefender varnar för en lavinartad ökning av ransomware. Bara under 2020 steg utpressningsattackerna med hela 485 procent.

ANNONS
ANNONS

I en säkerhetsrapport från IT-säkerhetsföretaget Bitdefender ser vi en kraftig ökning av ransomware, så kallade utpressningsattacker, under förra året. Bara på Windows ökade ransomware med skrämmande 485 procent, skriver Bitdefender i rapporten 2020 Consumer Threat Landscape Report.

Mindre än väntat

Ökningen av utpressningsattacker var dock lägre än förväntat, speciellt då man räknat med de brister som öppnar upp för cyberbrottslingar när så pass många distansarbetar i och med pandemin. Det troliga är att de kriminella organisatonerna riktar in sig på ett fåtal stora attacker med ransomware.

De största sårbarheterna har upptäckts i Smart-TV, där är ökningen 338 procent av ransomware. Även IoT-enheter i hemmen drabbas av attackerna. Bitdefender vill också rikta en varning till de som använder videokonferenser, här öppnas en attackväg för nätbrottslingarna.

Säkerhetsbrister

De första sex månaderna 2020 stod för 65 procent av samtliga rapporterade utpressningsattacker för året i Sverige. Det ska jämföras med 40 procent det första halvåret 2019. Det kan häröras till att många enheter saknade det rätta skyddet i början av pandemin.

– Under 2020 visade cyberbrottslingar att de är snabba på att anpassa sig till förändrade omständigheter och det lär de fortsätta vara under de närmaste åren. Det betyder att alla behöver använda kraftfulla säkerhetslösningar, oberoende av vilka enheter de använder, säger Bitdefenders säkerhetsexpert Bogdan Botezatu i ett pressmeddelande.

Bland användare av Googles operativsystem, Android, ligger de anmälda attackerna på 35 procent. Där utförs brotten med en kod, Android.Trojan.Agent är den vanligaste, som skadar mjukvaran.

ANNONS

Bitfender har sammaställt data från de 170 länder man är verksamma i bland kunder med flera av de vanligaste operativsystemen.

Läs mer: ”Politikerna har misslyckats i pandemin”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS