En kvinna fick uppleva att bli virtuellt gruppvåldtagen i metaverse, med kommenterarer som ”låtsas inte som att du inte älskar det”. 

ANNONS

En 43-årig brittisk kvinna skulle kolla in Metas (tidigare Facebook) nya Horizon Venues metaverse, och skapade en virtuell avatar av sig själv.

”Inom 60 sekunder efter att jag gick med blev jag verbalt och sexuellt trakasserad – av 3-4 manliga avatarer, med mansröster, i huvudsak, men praktiskt taget gruppvåldtog de min avatar och tog bilder”, säger Nina Jane Patel till Mail on Sunday, som först rapporterade om händelsen som fått stor spridning i internationell media.

Håll dig uppdaterad på det senaste inom teknik och finans.
Ta enkelt del av vår kostnadsfria nyhetstjänst!

”Såg ut precis som jag”

Meta säger att det finns säkerhetsfunktioner att aktivera, men Nina Jane Patel säger att hon ännu inte hunnit sätta sig in i dem, då hon precis gått in i den virtuella världen. Hon arbetar själv med att utveckla ett metaverse, Kabuni som ska vara en utbildningsplattform för barn i åldrarna 8-16 med mer föräldrakontroll.

”Jag gick in på Horizon Venues metaverse som en avatar som såg ut precis som jag – medelålders, blond och klädd i jeans och långärmad topp. Utrymmet du går in i är en lobby, som en teaterfoajé.”

Angreppet skedde inför övriga deltagare i Horizon Venues, som är tänkt att fungera som en plattform där det exempelvis ska gå att ha virtuella konserter.

Inte olagligt att bli gruppvåldtagen i metaverse

Nina Jane Patel säger att hon försökte fly från den virtuella världen, men fick till slut slita av sig sitt VR-headset för att få slut på upplevelsen att bli gruppvåldtagen i metaverse. Hon säger att hon drabbats av ångest sedan händelsen som hon beskriver som ”surrealistisk och en mardröm”. Hon fick bilder skickat till sig på övergreppet och kommentarer som ”låtsas inte som att du inte älskar det”.

”Vi är ledsna att höra att detta hände. Vi vill att alla i Horizon Venues ska få en positiv upplevelse och enkelt hitta de säkerhetsverktyg som kan hjälpa i en situation som denna – och hjälpa oss att undersöka och vidta åtgärder”, säger en talesperson för Meta till Business Insider.

Enligt Mail on Sunday som konsulterat jurister är händelsen inte olaglig i Storbritannien.

ANNONS
ANNONS

”Där en kvinna har blivit utsatt för sexuellt övergrepp virtuellt, borde det i sig självt möjligen vara olagligt men är det inte för närvarande”, säger Nick Brett på advokatbyrån Brett Wilson i London till Mail on Sunday.

”Vänner och kollegor har upplevt rasism, sexism och andra former av övergrepp i metaverse. Jag har hört många skadliga upplevelser från kvinnor där deras avatarer har utsatts för sexuella och verbala övergrepp”, säger Nina Jane Patel.

Läs även: Mark Zuckerbergs Metaverse – en dystopi? [Dagens PS]