En kvinna i Oregon, USA, skickade sin Iphone till Apple – och fick se sina nakenbilder publicerade på Facebook av tekniker hos Apple. Nu får hon ett mångmiljonbelopp i dollar i ersättning. 

ANNONS

Kvinnan skickade sin Iphone till Apple för reparation under 2016. Enligt domstolsprotokoll som mediesajten VICE gått igenom gick sedan två reparationstekniker in i hennes telefon och hittade bilder där hon klädde av sig – som de la upp på hennes personliga Facebookkonto.

Hon ska ha fått reda på det genom att en vän kontaktade henne och berättade att hennes nakenbilder låg ute på hennes Facebookkonto. Hon tog ned dem och hotade att stämma Apple för intrånget i hennes integritet och den känslomässiga skada hon åsamkades.

Argumenterar för noggrann kontroll över reparatörer

Teknikerna jobbade för ett företag som heter Pegatron, som är ett bolag som Apple använder för reparationer. Apple har länge argumenterat för att de behöver ha noggrann kontroll över vilka som utför reparationer för bolaget, med argument om att ett annat system skulle orsaka integritetsintrång och säkerhetsproblem.

För att undvika en rättsprocess ersattes kvinnan med en stor summa pengar. Exakt hur mycket kvinnan fick i ersättning är oklart, men Vice har identifierat två transaktioner som det skulle kunna röra sig om, den ena på 4,25 miljoner dollar och den andra på 1,7 miljoner dollar.

VICE: ”Händer hela tiden”

Det är inte första gången en Apple-anställd eller entreprenör sorterar genom en kunds fotogalleri och delar nakenbilder. Det händer hela tiden, skriver VICE. De räknar upp flera fall, som att en grupp Apple-medarbetare fick sparken i Australien 2016 då de gjort en hemsida där de delade kunders privata bilder, och att 2019 smsade en Apple-anställd personliga bilder till sig själv på en kund som bett om hjälp med sin telefon.

ANNONS
ANNONS

Apple betalade ersättningen till kvinnan i Oregon, vilket de sedan ersattes för av Pegatron. Det senare bolaget är i sin tur i dispyt med försäkringsbolaget AGLIC American Insurance Company. Det är på grund av den senare dispyten som fallet blivit känt – annars hade nyheten gått obemärkt förbi då det inte blev någon rättsprocess. Det handlar ju trots allt om kvinnans privata bilder.

Läs mer: Rättegången som kan sänka Apple