Dagens PS skrev nyligen om att en halv miljard konton hackats.

ANNONS

SVT Dold avslöjar i dag att runt tio miljoner lösenord till svenska konton läckt ut på internet och är tillgängliga för nedladdning.

”Det är väldigt enkelt och det gäller bara att veta ungefär vilka hemsidor man ska kolla på. Vissa är väldigt publika och vissa behöver du vara registrerad på för att få tillgång till, men det är absolut inte svårt. Vissa databaser säljs om de är extra känsliga eller värdefulla, men många delas bara, förklarar Dan Egerstad, ex-superhackare men som i dag jobbar med IT-säkerhet, i SVT-artikeln.

Hackare delar med sig av användarnamn och lösenord i olika forum, uppgifterna kommer från sajter som LinkedIn, Dropbox, Yahoo och nu senast Biljettnu, men även mindre svenska filmsajter, livsstilssajter, träningssajter och spelsajter för att nämna några exempel, enligt SVT Dold.

Bland kontoinnehavarna som hackats finns journalister, riksdagsledamöter, personal på hovet, poliser, skådespelare med flera.

”Jag ser var och varannan dag folk som fått sin mejl eller sitt facebook-konto, twitter eller Instagram hackat. Oftast så förstår inte användarna att det är för att de använder samma lösenord någon annanstans, och att det har läckt därifrån. Det är det största säkerhetshotet i dag och har varit det historisk”, säger Dan Egerstad.

Dagens PS har tidigare tipsat om en sajt där du kan kolla om du är hackad.

Kolla om ditt lösenord är hackat i den nu avslöjade härvan, klicka in dig här.

Så här gör du för att skydda ditt konto i tre steg.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Linkedinlösenord hackade – miljoner konton drabbade” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Spotifykonton läckta – kolla om du är drabbad” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Tio miljoner svenska kontons lösenord ute på nätet” [SVT Nyheter] >