En fullkomlig kinesisk mur av porr skymmer protestnyheter från Kina på Twitter.

ANNONS

Det som händer nu när man söker på valfri kinesisk storstad på Twitter är att man får en flod av spam-tweets som visar porr, eskorttjänster och spel.

Det sker med några sekunders mellanrum och det är en typ av innehåll som sett en ”betydande ökning” de senaste tre dagarna, enligt en Kina-fokuserad dataanalytiker Techcrunch talat med.

Hindrar protester

Man sätter det hela i samband med den stora protestvåg som svept igenom stora städer i Kina i protest mot de stränga covid-restriktioner landet har och som orsakat stora nedstängningar och stoppat socialt liv, affärer och produktion.

Protester bröt exempelvis ut i förra veckan på Apples största iPhone-fabrik i Kina.

Alla diskussioner om protesterna är strikt censurerade på kinesiska sociala medier och demonstranter har därför sökt sig till utländska plattformar som Twitter och Telegram.

De är förbjudna i Kina och det botinnehåll som nu ses på Twitter gör det ännu svårare för kineser att organisera protester mot regimens agerande.

Agerade tvärtom

Techcrunch pekar också på att Elon Musks avskedande av Twitters antipropaganda-personal ger större möjligheter för den här typen av agerande.

ANNONS
ANNONS

Man jämför med 2019 när Twitter istället tog bort cirka 1 000 konton som var en del av en statligt riktad offensiv för att undergräva protesterna i Hongkong.

Twitter ”var medveten om” skräppostproblemet och ”arbetade på att lösa det”, rapporterade The Washington Post söndag kväll.

Läs även: Jeff Bezos: Elon Musk ger Kina makt över Twitter [Dagens PS]