I dagens techbrief skriver vi bland annat om Kinahotet och att Apples aktieägare kan bli besvikna. Missa inte det!

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe.

Kinas ambassadör hotar Tyskland

Kinas ambassadör i Berlin hotar nu Tyskland med vedergällning om Europas största ekonomi stoppar Huawei från 5G-marknaden. Det rapporterar Bloomberg News.

”Om Tyskland skulle fatta ett beslut som leder till att Huawei utesluts från den tyska marknaden kommer det att få konsekvenser”, sade ambassadör Wu Ken i samband med ett event hos affärstidningen Handelsblatt.

”Den kinesiska regeringen kommer inte att stå och titta på.”

Enligt Bloomberg News syftade ambassadören på att Tyskland säljer miljontals bilar i Kina.

Expert varnar för Iphone-besvikelse

Teknikjätten Apples kommande Iphone för 5G kan komma att bli en besvikelse för aktieägarna. I alla fall på kort sikt.

Det menar Gene Munster på Loup Ventures.

ANNONS
ANNONS

”Det första året med 5G för Iphone kommer att vara en besvikelse för investerarna”, säger han till tv-kanalen CNBC.

Trots detta är Munster positivt inställd till Apples teknikaktie, som han tror kan prestera bäst nästa år. Verizons vd Hans Vestberg, som tidigare var vd för Ericsson, bedömer att hans operatör kommer att täcka halva USA under nästa år.

Uber överklagar bakslag i London

Uber har förlorat sin licens i London och bolaget har nu lämnat in en överklagan till Transport for London.

Det rapporterar flera medier däribland Reuters.

Transport for Londons skrev i sitt beslut att Uber visat upp ett mönster av misslyckanden inom bland annat säkerhet, vilket gör att man beslutat sig för att inte dela ut en ny licens. Överklagan kan komma att ta åratal. Uber har 45.000 förare i den brittiska huvudstaden.  Det är inte första gången som Uber nekats en licens i just London.

Youtube och Apple på Billboard-listan

Billboards hitlista för de tillfälligt 200 populäraste låtarna i USA ska efter årskiftet även räkna in för videotittandet på Youtube, Apple, Vevo och Tidal, skriver Fast Company.

Inkluderingen av videotittande bedöms komma att presentera en mer rättvis bild över musiklandskapet. Billboard Hot 100-listan har sedan 2013 inkluderat antalet Youtube-visningar i sin rankning.

ANNONS
ANNONS

Huawei får 5G-uppdrag av Telenor

Norska Telenor låter kinesiska Huawei leverera icke-kärnnätverksutrustning till 5G-nätet, enligt ett uttalande, rapporterar Technode.

Hanne Knudsen, som är vice president för kommunikation på Telenor, sade att Huawei ska leverera hårdvara för RAN men inte för kärnnätverket.

”Huawei har levererat hårdvara för RAN, men inte för kärnnätverket. När det bygger 5G inom utvalda områden under moderniseringen kommer detta att också vara för RAN och inte kärnnätverket”, sade Hanne Knudsen.

Även Telenors finska dotterbolag, DNA, använder Huawei för samma sorts leveranser.

Nasa-ingenjör uppfinner fälla som stinker

Före detta Nasa-ingenjören Mark Rober har tröttnat på tjuvar som stjäl folks levererade paket utanför dörren. CNBC skriver att han uppfunnit en fälla som bland annat ger i från sig en stinkande lukt. I artikeln beskrivs det som en ”pruttspray”.