Kan artificiell intelligens, AI, lära sig att läsa av mänskliga känslor i våra ansikten? Trots att forskare är tveksamma till det växer marknaden för tekniken.

ANNONS

I Hong Kong har under större delen av förra året elever vid True Light Collage, en gymnasieskolan för flickor, studerat hemifrån. Medan de studerat har de själva studerats, varje del av flickornas ansiktsuttryck har noggrant observerats via deras datorkameror.

Det är en AI-mjukvara kallad 4 Little Trees, som påstås kunna läsa av barnens känslor som har observerat flickorna. Målet med programmet är att lärare ska få hjälp att göra distansundervisning mer personlig och interaktiv genom att i realtid möta elevers individuella reaktioner.

Algoritmer mäter mikrorörelser

4 Little Trees algoritmer mäter musklers mikrorörelser i flickornas ansikten och försöker därigenom identifiera känslor som glädje, rädsla, förvåning, ilska och ledsenhet.

Enligt företaget genererar algoritmerna detaljerade rapporter om elevernas känslomässiga status och kan även mäta elevernas fokus och motivation, när eleverna, enligt mätningarna, tappar fokus uppmärksammas de på det.

Populariteten har exploderat

Den tidigare läraren Vicky Lim som har grundat 4 Little Trees säger att barnens känslor läses av korrekt i 85 procent av fallen. Under pandemin har mjukvarans popularitet exploderat och enligt Vicky Lim har antalet skolor i Hong Kong som använder tekniken ökat från 34 till 83 under förra året.

Enligt skaparna av 4 Little Trees algoritmer kan de känna igen mänskliga sinnestillstånd och känslor som, stress, ångest och trötthet, allt genom analys av ansiktsuttryck, mikrogester, tonfall och ögonspårning.

Utveckling av ansiktsigenkänning

Tekniken är en naturlig utveckling av system för ansiktsigenkänning som identifierar individer, men tekniken är mycket mer invasiv, skriver Financial Times, den påstår sig inte bara kunna förstå hur en individ känner sig, utan säger sig också kunna avkoda intentioner och förutse en individs personlighet.

Det finns hundratals bolag världen över som försöker ta fram teknik som kan avläsa känslor, teknikjättar som Google, Microsoft och Amazon erbjuder alla enkla känsloanalyser.

Ska användas av polisen i England

System som kan känna igen känslor har fått finansiering för att användas till att identifiera misstänkta individer inom polisen i Lincolnshire, UK, och kameror vid Picadilly Circus i London har analyserat människors känslomässiga reaktioner på annonstavlor.

ANNONS
ANNONS

Oavsett hur det används, är målet att göra det lättare att storskaligt analysera människor. När människor under pandemin både arbetar och studerar hemma, blomstrar denna bransch och väntas öka från 19,5 miljarder dollar 2020 till 37,1 miljarder dollar år 2026.

Forskare tveksamma till tekniken

Forskare menar dock att det finns få vetenskapliga bevis för att tekniken fungerar korrekt. Studier av teknikens algoritmer påvisar att de nog kan avläsa ansiktsuttryck, men att det inte nödvändigtvis innebär att de kan översätta det till vad en individ känner, tänker eller planerar att göra härnäst, skriver FI.

Läs mer: Google sparkar profilerad AI-forskare