Facebookägda Instagram kan komma att behöva utbetala skadestånd på maximalt hisnande 500 miljarder dollar enligt en stämningsansökan, då man anklagas för att samla in biometrisk data på ansikten utan samtycke.

ANNONS

Det rapporterar Business Insider.

Även om Instagram avslöjar denna praxis i sina villkor så hävdas det i en stämningsansökan att verktyget automatiskt skannar ansikten på människor som fångas på bild, även om de inte använder Instagram.

Denna praxis är i strid med lag i delstaten Illinois som förbjuder företag från att samla in biometrisk data – såsom ansiktsigenkänning – utan tillåtelse.

Facebook har redan stött på problem som härrör från denna lag. Förra månaden gick man med på att betala 650 miljoner dollar i en uppgörelse som hävdade att ett liknande ansiktsigenkänningsverktyg använts på Facebook-användare utan deras tillåtelse.

ANNONS
ANNONS

I den nya stämningsansökan som gäller Instagram söks skadestånd för så många som 100 miljoner Instagram-användare. Under Illinois-lagar kan Facebook tvingas att betala mellan 1 000 till 5 000 dollar per användare, vilket maximalt skulle landa på 500 miljarder dollar – även om det förefaller osannolikt.