Dagens PS

Industri bubblar i Sverige: "Största sedan Iphone"

Redan år 2019 har e-sport blivit en dollarmiljardindustri
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 24 mars 2017Publicerad: 24 mars 2017

När CNN skrev om E-sport – som innefattar all form av professionell tävlan inom tv- och dataspel – för drygt ett halvår sedan citerade man dataanlysföretaget Newzoo som konstaterar att fenomenet är ”det största som hänt techindustrin sedan lanseringen av Iphone 2007”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För nog talar siffrorna sitt tydliga språk. Enligt Newzoo omsatte branschen 500 miljoner dollar förra året och i år beräknas den siffran landa på knappt 700 miljarder dollar. År 2019 har e-sporten blivit en dollarmiljardindustri och samtidigt ökar summorna från investerare för varje år som går, skriver Joseph Michael, som är chef för startups och tech på Stockholms stad Invest Stockholm, på sajten Medium och pekar ut en rad nystartade företag att hålla ögonen på.

Det första är spelplattformen Challangermode – som låter ”vanliga” datorspelare utmana varandra för pengar precis som proffsen – som DagensPS.se skrev om nyligen när Zlatan Ibrahimovic gick in med pengar. Bolaget tog sammanlagt in 11,5 miljoner kronor i en runda i vilken tungviktarfamiljen Lundin även figurerade bland investerarna.

Ett annat bolag på Joseph Michaels lista är företaget Wehype som kopplar samman populära så kallade ”streamers” (som sänder sitt dataspelande live på nätet) med kända varumärken. Datorspelarna får hjälp med intäkterna medan storbolagen kan kommunicera med en annars svårnådd målgrupp.

Bolaget Znipe är ett annat svenskt exempel på framfart som vill utmana industrigiganten Twitch.tv, som såldes för 970 miljoner dollar till Amazon, medan företaget Betspawn vill bli störst på just betting för e-sport. De två sista bolagen man bör hålla ögonen på, enligt Michaels, är DRKN som säljer gejminginspirerade kläder samt nyhetstjänsten Strafe som bland annat publicerar spelresultat för olika tävlingar.

MISSA INTE: Zlatans nya business – investerar i svenskbolag  >

LÄS ÄVEN: Han bettade just 1,3 Mdr på att detta kan en bli OS-sport  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS