Högskolan i Halmstad utbildar cyber-snutar från tio europeiska länder. En följd av att Säpo slog larm om sårbarhet i slutet av förra året.

ANNONS

Nu utbildar Högskolan i Halmstad cyber-snutar från medlemsländerna i European Cybercrime Training and Education Group, ECTEG. Sedan ett år är Högskolan medlem i den europeiska cybersäkerhetskruppen, ECTEG. Nu är de igång med den andra utbildning av Ciscos instruktörsutbildning.

”Vi utbildar personal vid de europeiska polismyndigheter som är medlemmar i ECTEG i cybersäkerhet, så att de i sin tur kan vidareutbilda sina IT-brottsutredare”, säger Malin Bornhager, expert på cybersäkerhet vid Högskolan i Halmstad.

Säpos larm

I slutet av förra året slog Säpo larm om att digitalisering, globalisering och teknikutveckling har gjort samhället mer sårbart. Som ett led i detta utbildas nu instruktörer från ECTEG i IT-säkerhet och hur den och kan användas på ett brottsförebyggande sätt.

Deltagarna utbildas tio och tio, de kommer från Sverige, Rumänien, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Irland, Grekland, Belgien, Island och Österrike, som är medlemmar i ECTEG. Förutom utbildningen i cybersäkerhet får deltagarna även en grundutbildning i nätverksteknik.

”Det finns ett redan etablerat samarbete mellan olika europeiska polismyndigheter. Denna utbildning skapar nya möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan polismyndigheterna och dessutom ytterligare samarbetsmöjligheter med Högskolan i Halmstad”, säger Olga Torstensson, expert på cybersäkerhet vid Högskolan i Halmstad och fortsätter:

”För oss på Högskolan innebär kursen möjligheter att få perspektiv från arbetslivet och nya kontakter och projekt”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler IT-nyheter på [Dagens PS]