Nytt topplabb tros få avgörande betydelse för framtidens innovativa fabriker.

ANNONS

Den 8 maj öppnade Stena Industry Innovation Laboratory på Chalmers campus Lindholmen, där det tidigare låg ett bibliotek.

Ytan på testlabbet för digitalisering är hela 1.000 kvadratmeter och nu välkomnas ungdomar, studenter, forskare och företag dit för att skynda på utvecklingen  av morgondagens digitaliserade industriarbete och påskynda industrins och samhällets digitala transformation, enligt ett pressmeddelande.

Stärker svensk konkurrenskraft

”Satsningen går helt i linje med vad regeringen vill åstadkomma för att stärka förutsättningarna för svensk industri att utveckla, tillverka och konkurrera på världsmarknaden med bas i Sverige”, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

”Digitaliseringen förändrar industrin snabbt, men jobben kommer inte att försvinna. I centrum finns fortfarande människor – med alla förväntningar vi har på moderna arbetsplatser”, säger professor Johan Stahre, ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering tillsammans med docent Åsa Fasth-Berglund.

”Framtidens digitaliserade arbetsplats har mycket gemensamt med den digitala spelvärlden”, säger hon.

Ökar transformationen

Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, som finansierar verksamheten, konstaterar att Sveriges står inför stora produktionsutmaningar.

Hon tror att det nya laboratoriet kan bidra till den transformation som är nödvändig, framhåller hon.

ANNONS
ANNONS

I smart industriell produktion anpassar sig teknik och verktyg efter medarbetaren. Montörer, operatörer och produktionsutvecklare kan utnyttja sin kreativitet och utföra sitt arbete bättre med hjälp av till exempel VR, 5G och robotar.

Chalmers har sedan tidigare ett nära samarbete med svensk industri.