Ett lagförslag som kräver att sociala medieplattformar betalar för nyhetsinnehåll har lagts fram i Australien. Nu väljer Facebook att helt och hållet stänga av allt nyhetsinnehåll för australiensiska Facebookanvändare.

ANNONS

Redan i januari hotade techjätten Facebook att de stod beredda att blockera allt nyhetsinnehåll i Australien om krav på avgifter för att publicera nyhetsinnehåll blev verklighet.

Det visade sig att inte var ett tomt hot. Sedan onsdagen har allt nyhetsinnehåll tagits bort från Facebook i Australien, rapporterar CNN.

”Dessa gärningar bekräftar bara oron som ett tilltagande antal länder uttrycker om beteendet av techjättar som tror att de är större än regeringar och att regler inte ska tillämpas på dem”, säger Scott Morrison, Australiens premiärminister.

Blockerade viktig information

Det plötsliga beslutet att blockera innehåll påverkade inte enbart tidningar och nyhetshus. I stället blev även information från samhällsviktiga organisationer blockerat på plattformen.

Bland annat stoppades innehåll från flera välgörenhetsorganisationer och regionala hälsomyndigheter under en kortare tid.

Även information gällande vaccinationsprogrammet mot covid-19 stoppades på Facebook i Australien, enligt CNN.

“Vi har påbörjat processen att rulla ut den första fasen av vårt vaccinprogram mot covid-19 och sociala medier är ett nyckelverktyg för att kommunicera”, säger Robert Hoge, chef för strategisk kommunikation för provinsen Queensland hälsomyndighet.

Facebook har gjort ”fel” tillägger han.

Avfärdar kritiken

I ett blogginlägg bemöter Campbell Brown, chef för globala nyhetssamarbeten på Facebook, kritiken.

ANNONS
ANNONS

“Den föreslagna lagen i Australien misslyckas att inse den fundamentala karaktären av förhållandet mellan vår plattform och nyhetsutgivare”, skriver hon och fortsätter:

”I motsats till vad några har föreslagit – Facebook stjäl inte nyhetsinnehåll. Utgivare väljer att dela deras berättelser på Facebook.”

Läs mer: Zuckerbergs Hawaii-paradis väcker ont blod [Dagens PS] >>