Ingenjörer riskerar sina liv för att hålla i gång internet i Ukraina, och beskrivs inte oväntat som krigets ”dolda hjältar”.

ANNONS

Forbes uppmärksammar de modiga ingenjörerna, som kallas för krigets ”dolda hjältar” av regeringen i Ukraina.

Medan bomberna från ryska trupper faller runt omkring, så ser de till att internet fungerar i landet och därmed medborgarnas kontakt med omvärlden.

SpaceX och Teslas vd Elon Musk har via Starlink-satelliter sett till så att ukrainare kan tillhandahålla internet via rymden.

Men det är ändå de ukrainska internetteknikerna som gör det farliga jobbet och ger sig ut i krigszoner för att fixa kablar och basstationer som skadats av ryskt bombardemang.

”Arbetet hindras inte bara av utegångsförbud, dåligt ljus, dåligt väder, stekta ledningar och blåsiga serverrack, utan också av det nästan konstanta hotet om att dödas av Rysslands president Vladimir Putins oprovocerade krig”, skriver Forbes.

Bohdan Kashyntsev, enhetschef för internetanslutning på Lifecell, berättar om det livsfarliga jobbet i tidskriftens reportage:

”Varje dag efter varje attack försöker vi återställa våra basstationer och våra tjänster för våra medborgare”.

Volodymyr Lutchenko, Kievstars tekniska direktör, betonar vikten av sanningsenlig information i kriget.

ANNONS
ANNONS

”Det första ockupanten gör i de ockuperade områdena är att sätta upp sin ’zombiesändning'”, säger han.

Vid tidpunkten för reportaget hade inga personskador eller dödsfall rapporteras av telekombolagen i Ukraina, framgår det.

Läs mer här.