Dagens PS

Klimatet i Antarktis kan leda till geopolitiska konflikter

Antarktis
Många djurarter är beroende av att Antarktis istäcken finns kvar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 jan. 2024Publicerad: 02 jan. 2024

Rapporterna om ett smältande Antarktis avlöser varandra. Smältande isar kan även leda till geopolitiska problem som sträcker sig över hela jorden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oavsett om vi begränsar uppvärmningen till 1,5 grader eller inte så ser det ut som att havet värms upp ändå. Ny forskning visar att en snabb smältning av is i Västantarktis kan vara oundviklig.

Antarktis istäcke smälter

2023 blev det varmaste året hittills och forskarnas rapporter om vad det innebär för istäcket på Antarktis är allt annat än munter läsning. När isen försvinner påverkar det även arterna som lever i Antarktis och som måste anpassa sig till nya förutsättningar. Eftersom förändringarna går så snabbt kan det dock bli problem – för till exempel pingviner som föder upp sina ungar på istäckena.

Det leder även till förändringar för pingvinernas föda – fisk och krill – som kan börja förflytta sig till nya havsområden.

Kan få geopolitiska konsekvenser

Då kan fisket bli drabbat när även fiskeflottorna måste ta sig till nya områden, menar Tony Press, tidigare chef för Australian Antarctic Division.

“Världen är beroende av fiske för protein och näring. Om fisket flyttar norrut och söderut bort från ekvatorn, där nästan alla människor i världen bor, får det otroliga geopolitiska konsekvenser”, säger han.

Kaitlin Naughten, en brittisk havsforskare, håller med. Många anser att vad som händer i Antarktis är så långt borta så det kvittar ändå i de flestas vardag.

“Bara för att Antarktis är långt borta och obebott så betyder det inte att det inte kommer att påverka dig”, säger hon.

ANNONS

Än så länge är det Västantarktis isar som ser ut att försvinna först medan Östantarktis ser ut att klara sig längre, uppger Kaitlin Naughten till The Guardian.

“Östantarktis har ungefär tio gånger så stor isvolym som Västantarktis, och vi tror att det generellt sett är stabilt och sannolikt kommer att förbli så så länge som utsläppen inte ökar mycket mer.”

Läs även:

Chevrons vd: Vi har gjort världen bättre – Dagens PS

Isberg större än Gotland har lossnat och driver mot Atlanten – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]