Dagens PS

Skepsis mot Big Tech-bolagens klimatsatsning

Big Tech
(Foto: Skärmdump från Charms hemsida)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023

Ett startup-bolag i San Francisco ska på uppdrag av Big Tech-bolag som Alphabet och Meta fånga in koldioxid – men det är en försvinnande liten del jämfört med företagens gigantiska utsläpp. 

ANNONS
ANNONS

Big Tech-bolagens fossila avtryck är enorma, men nu vill man åtminstone ge sken av att det inte är något som företagen rycker på axlarna åt.

Alphabet och Meta och flera andra stora teknikbolag har nu kommit överens med ett startup-bolag inom ramen för sin klimatsatsning Frontier att producera bioolja för att fånga in koldioxid i atmosfären.

Det är San Francisco-baserade teknikbolaget Charm Industrial som fått uppdraget, berättar The Verge och förklarar att Charm får 53 miljoner dollar för att fånga in och lagra 112 000 ton koldioxid mellan åren 2024 och 2030.

Företaget uppges jobba på ett okonventionellt sätt där jord- och skogsbruksavfall samlas in och transporteras till anläggningar som värmer upp avfallet till 500 grader, men inte så att det börjar brinna.

Charm hissar så klart sin affärsidé

Under processen förvandlas kasserade majsstjälkar eller grenar från avverkning till bioolja, som är “en tjäraktig kolrik vätska”, skriver The Verge och konstaterar, om vi fattar oss kort, att det sedan sker en fotosyntes där biloljan under processen lagrar koldioxid (CO2) under jord.

Enligt Charm är det här en fungerande metod för att förhindra klimatförändringar och få bukt med utsläpp och CO2-föroreningar.

Företaget ska också, enligt The Verge, ha lyckats att lagra 6 100 ton koldioxid tidigare med hjälp av bioolja, bland andra åt Microsoft.

ANNONS

Big Tech-bolaget Metas CO2-utsläpp 2021: 5,7 miljoner ton

I den affär som tillkännagetts med Big Tech-bolagen i veckan ska Charm fånga in och lagra som nämns 112 000 ton koldioxid, men det är “en droppe i havet”, skriver The Verke med hänvisning till att exempelvis bara Facebooks moderbolag Metas koldioxidavtryck är 5,7 miljoner ton CO2 (siffran gäller 2021).

Charms vd och medgrundare Peter Reinhardt medger att det ger ett märkligt intryck att fånga in lite CO2 som inte ens i närheten av de föroreningar techjättarna orsakar, det blir “falskt”, säger han till The Verge men tillägger att viktigast ändå är att fokusera på att minska de fossila utsläppen.

Läs även: Miljarder till att dra koldioxid direkt ur luften

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS