Dagens PS

Peabs byggavfall minskas med nytt återbruksavtal

Peab
För att minska svinnet genom att återvinna och återanvända överblivet byggmaterial har Peab nu ingått avtal med återbruksaktörerna Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå. (Foto: Peab)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 13 sep. 2021

Tusentals ton byggmaterial slängs varje år i Sverige. Nu har Peab ingått ett samarbete med Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att minska svinnet genom att återvinna och återanvända överblivet byggmaterial har Peab nu ingått avtal med återbruksaktörerna Återbruket i Göteborg och Malmö Återbyggdepå.

Peab är det första stora bygg- och anläggningsföretaget som tecknar ramavtal gällande återbruk i Göteborg och Malmö. Avtalen är ett steg mot att minska mängden avfall i verksamheten och öka återbruket.

Återbrukarna ska hämta överblivet material från byggarbetsplatser, som exempelvis dörrar, fönster och köksinredning, så att det sedan kan säljas vidare.

Överblivet material kan användas igen

“Det är väldigt positivt att vi genom dessa avtal kan utveckla samarbetet med återbruksaktörer. I många fall kan vi lämna tillbaka överblivet material till leverantören, men ibland finns inte de förutsättningarna. Tillsammans med återbruken skapar vi bättre möjligheter att ta vara på överblivet material, så att det kan komma till användning. Vi arbetar även för att etablera liknande samarbeten på fler orter i Sverige”, säger Elisabet Stadler, miljöchef på Peab i ett pressmeddelande.

Samarbetet med återbruksaktörerna har påbörjats och flera saker som fönster, toalettstolar, garderober och kök har hämtats av Återbruket i Göteborg. På Peab i Helsingborg har de skapat en rutin där Peab står för nedmontering och packar de nedmonterade produkterna som ska återbrukas i det emballage de nya produkterna kom i, vilket också minskar kostnaderna för avfallshanteringen.

Tar lite mer tid att demontera

“Vi får lägga lite mer tid och omsorg vid demonteringen för att kunna lämna material i gott skick, men det tycker jag verkligen det är värt istället för att lämna det som avfall. Det känns bra att någon annan kan få glädje av materialet”, berättar Patrik Tublén, platschef på Peab i Helsingborg i pressmeddelandet.

ANNONS

Läs mer: Peab Asfalt lägger ny teststräcka med klimatförbättrad asfalt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS