Dagens PS

Peab Asfalt lägger ny teststräcka med klimatförbättrad asfalt

Peab Asfalt
Peab Asfalt asfalterar ytterligare en teststräcka med eco-asfalt med lignin som ger både miljömässiga och tekniska fördelar. (Foto: Peab)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 03 sep. 2021

Peab Asfalt asfalterar ytterligare en teststräcka med eco-asfalt med lignin i samarbete med Forshaga kommun.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lignin är ett naturligt bindemedel i trä och när det till viss del ersätter det oljebaserade bitumen i asfalt får man både miljömässiga och tekniska fördelar.

“Förra året utförde vi våra första testytor med lignin och i år har arbetet intensifierats. Vi har nu gjort försök och provytor i ett antal kommuner samt även en teststräcka tillsammans med Trafikverket. Våra beläggningar med lignin har så långt visat på goda resultat. Det känns väldigt spännande och viktigt att ha det här branschöverskridande samarbetet samt att arbeta nära våra kunder för att utveckla en klimatförbättrad och mer beständig asfaltbeläggning,” säger Lars Jansson, laboratoriechef på Peab Asfalt i ett pressmeddelande.

I Forshaga kommun används eco-asfalt sedan två år tillbaka. Sträckan på Bråtvägen som nu läggs asfalteras med eco-asfalt som levereras av Stora Enso. Vid tillverkningen av eco-asfalten används förnybart bränsle för torkning och uppvärmning av stenmaterialet. Det är den mest energikrävande delen av processen varför koldioxidutsläppen minskas rejält jämfört med om man skulle använda fossila bränslen vid tillverkningen.

På Stora Enso utvecklar vi kontinuerligt nya produkter från våra förnybara råvaror. Således kan vi erbjuda lösningar som hjälper företag att nå sina klimatmål. I asfalt ersätter Lineo, vårt lignin, fossilbaserad bitumen vilket minskar koldioxidavtrycket, säger Heikki Lotti, Business Development Senior Specialist Lignin, division Biomaterials, Stora Enso i pressmeddelandet.

Johan Bolander, arbetschef tillverkning, på Peab Asfalt menar att detta är en mycket spännande utveckling, där de med råvaror från skogen kan sänka Peabs koldioxidutsläpp och samtidigt göra sig mindre importberoende.

“Kan vi driva utvecklingen mot att mer bindemedel till våra belagda vägar hämtas ur nordiska skogar är det mycket positivt. Vi ser miljömässiga fördelar, jobbskapande och mer hållbara beläggningar framför oss när vi nu utvecklar tekniken med att tillsätta lignin till vår eco-asfalt”, säger han i pressmeddelandet.

Läs mer: Lyckade försök med lignin i asfalt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS