Dagens PS

Nya miljarder till klimatsmarta transporter

transporter
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och infrastrukturminister Tomas Eneroth på tisdagens pressträff. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2022Publicerad: 19 apr. 2022

“Vi måste säkerställa att transporter i Sverige sker på ett hållbart och grönt sätt”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

ANNONS
ANNONS

Det är i vårändringsbudgeten som regeringen enligt TT satsar hundratals miljarder kronor på klimatsmarta transporter och en elektrifierad bilflotta.

Syftet är att skynda på landets klimatomställning, enligt politikerna.

För flytten av bland annat med godstransporter från väg till järnväg och sjöfart är 697 miljarder kronor avsatta, och 10 miljoner går till Energimyndigheten medan Konjunkturinstitutet får 3 miljoner extra för, skriver TT på bland Expressen, “stärka analyskapaciteten inom miljöekonomi”.

Sedan tidigare har regeringen avsatt 3,9 miljarder kronor i en så kallad påfylld klimatbonus för elbilsköpare.

Tanken är att minska antalet bilar som drivs med fossila bränslen och stödet till den som väljer att köpa elbil i stället för en vanlig bränslebil är 70 000 kronor.

Strandhäll tror att påfylld klimatbonus får riksdagens stöd

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), som medverkade på tisdagens pressträff med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), konstaterar att klimatbonusen både skyndar på elektrifieringen och minskar utsläppen.

Annika Strandhäll utgår därför från att reformen om en påfylld klimatbonus vinner riksdagens gehör.

ANNONS

“Beroendet av fossila bränslen är i längden klimatmässigt ohållbart och kan utgöra en säkerhetspolitisk risk. Sverige ligger långt fram i klimatomställningen, tack vare omfattande gröna investeringar och en tydlig politisk riktning. Nu föreslår regeringen ytterligare åtgärder för att skynda på klimatomställningen och skapa gröna jobb, bland annat genom en förstärkt miljökompensation för att öka järnvägens konkurrenskraft och bidra till att godstransporter flyttas från väg till järnväg. Försäljningen av antalet bilar som är berättigade till klimatbonus har ökat mer än vad som tidigare beräknats och för att bibehålla den höga omställningstakten i elektrifieringen av transportsektorn föreslår regeringen att klimatbonusen tillförs mer medel”, skriver regeringen i ett pressmeddelande om vårändringsbudgeten.

Läs även: Satsningar på vård, bönder, flyktingar och försvar i vårbudget

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS