Dagens PS

Ny teknik ska rädda valar från buller

valar buller
Ny teknik ska få valar att undvika kollisioner med fartyg. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 27 sep. 2022Publicerad: 27 sep. 2022

Ny teknik ska rädda valar från buller under ytan. Ljudföroreningar leder till ett stort antal kollisioner mellan fartyg och valar.

ANNONS
ANNONS

Allt fler båtar och fartyg tar över haven vilket samtidigt leder till mer buller och ljudföroreningar. Det bådar illa för havens invånare som valar – som använder ekolokalisering – och blir stressade av bullret under ytan – vilket kan leda till kollisioner med fartyg, skriver CNN.

Sedan 2007 har Internationella valfångstkommissionen registrerat minst 1 200 kollisioner mellan fartyg och valar, men det rör sig antagligen om betydligt fler än så.

Ny teknik ska förhindra kollisioner

Nu ska ny teknik användas för att förhindra sådana kollisioner. Det handlar om akustik för att upptäcka närvaron av valar i farleder, som kommer testas i Corcovado-bukten utanför Chiles kust, med start i oktober.

Använder artificiell intelligens

Tekniken består av en programvara – Listen to the Deep Ocean Environment (LIDO) – som övervakar akustiska källor och använder artificiell intelligens för att identifiera dem. I Corcovado-bukten kommer LIDO kunna upptäcka valar inom en radie på minst 10 kilometer och automatiskt skicka en varning till Chiles flotta, som i sin tur skickar ett meddelande till närliggande fartyg som uppmanar dem att ändra kurs eller minska hastigheten.

Permanent hörselnedsättning

Ljudföroreningar i havet leder till att migrationsvägarna för däggdjur som valar störs och det kan även leda till permanent hörselnedsättning, vilket har visat sig vara dödligt för de marina djuren.

ANNONS

“Ljud står för liv i havet”, säger franske bioakustikexperten Michel André som är del i teamet som forskar kring LIDO-tekniken.

“Om vi ​​förorenar denna kommunikationskanal dömer vi havet till oåterkalleliga förändringar.”

Läs även: Ny minimalistisk elbåt för helt ljudlösa dagsturer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS