Dagens PS

Historiskt FN-avtal för biologisk mångfald

biologisk mångfald
FN-konferensen COP 15 i Montreal ser ut att gå mot ett lyckligt slut. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 19 dec. 2022Publicerad: 19 dec. 2022

På FN-konferensen COP15 om biologisk mångfald i Montreal har förhandlarna nått ett historiskt avtal, som enligt bedömare beskrivs som den mest betydande insatsen någonsin för att skydda världens landområden och hav, rapporterar nyhetsbyrån AP.

ANNONS
ANNONS

Världens länder åtar sig att till 2030 skydda 30 procent av jordens land- och havsområden, rapporterar AP. I nuläget är 17 procent av landytan och 10 procent av havsytan skyddade.

“Det har aldrig funnits ett bevarandemål globalt i denna skala. Detta sätter oss inom en chans att skydda den biologiska mångfalden från kollaps … Vi är nu inom det intervall som forskarna tror kan göra en markant skillnad i biologisk mångfald”, säger Brian O’Donnell, chef för organisationen Campaign for Nature, enligt AP.

Utkastet till avtalet hanterar också finansieringen – man ska samla in 200 miljarder dollar till 2030 för biologisk mångfald från en rad olika källor och att man arbetar för att fasa ut eller reformera subventioner som kan ge ytterligare 500 miljarder dollar till naturen.

Som en del av finansieringspaketet kräver ramverket en ökning till minst 20 miljarder dollar årligen till 2025 de pengar som går till fattiga länder, vilket är ungefär dubbelt så mycket som i nuläget.

Det finns dock de som tycker att avtalet inte går tillräckligt långt.

“Den nya texten är blandad. Den innehåller några starka signaler om finans och biologisk mångfald, men den lyckas inte gå längre än målen för 10 år sedan när det gäller att ta itu med drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald i produktiva sektorer som jordbruk, fiske och infrastruktur och riskerar därför fortfarande att bli helt transformerande”, säger Andrew Deutz, director of global policy, institutions and conservation finance for The Nature Conservancy,

Läs även: Efter maratonmangling – hopp om klimatmålen i EU

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS