Dagens PS

Hållbarhet: Kändisarnas favorit i trubbel

Bilden föreställer en man som planterar träd. Finansföretaget Aspiration ebjöd sina kunder att plantera träd för att kompensera deras shopping. Men fula tricks har förstört företaget.
Kändisarnas älskling, det gröna finansföretaget Aspiration, är på väg mot konkurs. (Bild: Unsplash)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Shoppa dig till hållbarhet. Vem kan motstå det erbjudandet. Aspiration blev allas älskling. Men i dag står de på konkursens rand och utreds av myndigheterna.

ANNONS
ANNONS

Aspiration Partners, ett grönt finansbolag som fått mycket uppmärksamhet och uppbackning från kända namn, har hamnat i trångmål. Det utreds just nu av bland annat Justitiedepartment för handel med felaktiga koldioxid-krediter, rapporterar Bllomberg.

Kändisarnas flockades till Aspiration. Leonardo di Caprio, Robert Downey Jr och rapparen Drake gjorde alla investeringar.

Och Aspiration skulle bli huvudsponsor för basketlaget Los Angeles Clippers nya arena. Ägaren Steve Ballmer, Microsofts förre detta vd gladde sig åt att laget förknippades med hållbarhet.

Sen började det gå utför.

Shoppa grönt – eller?

Det började så bra, som ProPublica konstaterade redan 2021. Rädda planeten varje gång du använder ditt kreditkort. Aspiration använde småskvättarna som blev över från ditt shoppande för att plantera träd. Hållbarhet och fintech i kombination.

Marknadsföringen var dock grönare än leveransen.

Visst lät taglines som ““Clean rich is the new filthy rich” bra. Men planterade Aspiration verkligen så många träd som man hävdade? Tidigare samarbetspartnern Eden Projects hävdar motsatsen och jagar fintech-företaget för uteblivna betalningar.

ANNONS

Det var framför allt när Aspiration började vända sig till företag som problemen fördjupades. Förutom några kända namn, som Ballmers Clippers, fanns det ett antal okända och svårkontrollerade kunder. Anställda började misstänka att det kunde handla om falska transaktioner för att pumpa upp omsättningen.

ANNONS

Senaste nytt

Hållbar kongresskandidat

I dag har Aspiration sagt upp de flesta anställda. Kreditorer jagar företaget. Detta ovanpå utredningarna från justitiedepartmentet och finansinspektionen. Och varken kändisarna eller kunderna finns kvar.

Detta har dock inte hindrat en av grundarna och tidigare vd:n, Andrei Cherny, från att ställa upp i demokraternas förval till kongressen i Arizona. Han profilerar sig som en kandidat för hållbarhet, och har stöd från bland annat ex-presidenten Bill Clinton.

Läs också:

Blackrock antar stenhåd klimatpolicy. Dagens PS

Bill Gates gröna investeringar släpar efter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS