Dagens PS

Megainvesteringar i norr – 25 000 jobb behövs

vindkraftverk
Vindkraften har byggts ut i norra Sverige och ingår i de gröna investeringar som nu sveper över regionen. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 16 apr. 2021Publicerad: 14 apr. 2021

Racet för att ta industrin ur sitt fossilberoende är i gång, och i norra Sverige satsas över 1000 miljarder kronor på hållbara projekt. “Vi talar om megainvesteringar som överskrider mycket som har gjorts i modern historia”, säger regeringens särskilda samordnare Peter Larsson.

ANNONS
ANNONS

Företagens växande klimatkrav ligger bakom investeringarna med grön elförsörjning, fossilfritt stål och batteritillverkning i fokus.

Enligt den norrländska näringslivsprofilen och tidigare närings­minister Anders Sundström är det numera marknaden som driver på.

“Det är kun­derna som står och ropar efter koldioxidfri energi, koldioxid­fritt stål och gruvmaterialen som behövs för att ställa om”, säger han till Di.

Megainvesteringar

Regeringens samordnare Peter Larsson säger att det rör sig om “megainvesteringar som överskrider mycket som har gjorts i modern historia” och “investe­ringar om hundratals miljar­der kronor i verksamheter som byggs upp från grunden”.

Samtidigt kräver investeringarna att infrastrukturen i norra Sverige byggs ut och att det finns tillräckligt med arbetskraft och kompetens – i en del av Sverige som snabbt avfolkas.

Stannar kvar

Enligt Luleå tekniska universitet behövs 25 000 personer till Norrbotten och Västerbotten under de kommande två decennierna för att möta före­tagens behov. Linda Nilsson, vd på Norrbottens Handelskam­mare, slår dock fast att det inte räcker med att universitetet utbildar sina egna ingenjörer.

ANNONS

“Vi behöver bygga attraktiva samhällen för att få folk att flytta hit från andra delar av Sverige, men även underlätta för utländsk arbetskraft att komma hit och bosätta sig här”, säger hon.

Läs mer: Bubbeloro hämmar inte gröna bolag

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS