Dagens PS

Fed nobbar klimatförändringarna i sin politik

fed klimatet
Skogsbränder som denna i Kalifornien drabbar USA:s ekonomi. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Klimatförändringarna skapar en saftig årlig nota för USA:s ekonomi. Trots det tänker inte centralbanken Federal Reserve ta med instabiliteten som de orsakar i sin politik.

ANNONS
ANNONS

Fed-bossen Jerome Powell har redan sagt sitt när det gäller klimatet.

“Vi är inte, och vi tänker inte bli en beslutfattare kring klimatet”, uppgav han tidigare i år.

Klimatet är mer på tapeten än vanligt, där COP28 pågår i Förenade Arabemiraten för närvarande. Redan innan samtalen startade kom det mycket kritik riktat mot värdlandet som har för avsikt att öka sin oljeproduktion.

Fed nobbar klimatet

Medan andra centralbanker som ECB och Bank of England har börjat anamma vissa klimatåtaganden så vill Fed alltså inte göra det utan hålla sig helt utanför politik som inte har med USA:s ekonomi att göra.

Det kan dock snart bli svårt för Jerome Powell att inte ta med den stigande klimatnotan i sina beräkningar. Den uppgår för närvarande till 150 miljarder dollar om året – och påverkar många sektorer i det amerikanska samhället, som bostadsmarknaden när försäkringsbolagen tar ut större summor genom utbredda översvämningar och skogsbränder.

Matpriserna störs när jordbruket drabbas och sjukvården får dra ett tyngre lass genom allt fler värmerelaterade fall.

Men Fed tänker alltså inte lägga sig i vad som händer på klimatområdet, eftersom centralbanken står fast vid att det är den ekonomiska stabiliteten som ska stå i fokus, trots att klimatkostnaderna redan skapar en hel del instabilitet i ekonomin.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Sänker räntan

Centralbankerna som Fed borde dock ta med klimatet i sina analyser, upper en rad experter på området. Ett sådant sätt kan vara att sänka räntan för bolag som satsar på hållbara projekt, något som Bank of Japan redan har gjort.

Feds jakt på inflationen med räntehöjningar som följd har dock haft motsatt effekt i USA, där många gröna satsningar har hamnat i skymundan, särskilt inom vindkraft, medan det fortsatt har pumpats in pengar i många fossila bolag, skriver Fast Company.

Läs även:

Arkitekten: “Klimatförändringar ett designfel” – Dagens PS

Årets klimatmöte: Det tuffaste hittills – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS