Greenpeace och flera andra miljöorganisationer ifrågasätter EU:s gröna märkning av gas- och kärnkraft och hotar med EU-domstolen.
EU:s grönmärkning av gas och kärnkraft attackeras
Mest läst i kategorin
Åtta Greenpeaceorganisationer i Europa och de ideella organisationerna ClientEarth, Världsnaturfonden, Transport & Environment och BUND kräver att beslutet att gas och kärnkraft ska inkluderas i EU:s taxonomi, eller gröna regelbok, ska ses över, det rapporterar Bloomberg.
EU-kommissionen har på sig fram till februari att svara organisationerna, annars kommer de ta ärendet till EU-domstolen.
Några av EU-komissionens förslag:
- Gasprojekt som ersätter kol och inte släpper ut mer än 270 gram koldioxid per kilowattimme kan få en tillfällig grön märkning, liksom om de årliga, genomsnittliga, utsläppen inte överstiger 550 kilo per kilowattimme under 20 år.
- Sådana gasanläggningar behöver i så fall få bygglov senast 2030 och planen är att i slutet av 2035 byta till förnybara eller koldioxidsnåla gaser.
- Kärnkraft är berättigat till stöd om nya anläggningar som beviljas bygglov till 2045 inte orsakar betydande skador på miljön och vattenresurser.
- Enligt taxonomin måste fonder förbättra informationen om gas- och kärnkraftsinnehav till investerare.
“Gas är en ledande orsak till klimatkaos och ekonomiskt kaos, samtidigt som det fortfarande inte finns någon lösning på problemet med radioaktivt avfall från kärnkraft och risken för kärnkraftsolyckor är alldeles för betydande för att ignorera”, säger Ariadna Rodrigo, EU-förkämpe för hållbar finans på Greenpeace, till Bloomberg.
Hon säger vidare att den falska gröna etiketten är oförenlig med EU:s miljö- och klimatlagar.
Kommer ta pengar från förnybara energikällor
Enligt de icke statliga organisationernas klagomål är kanalisering av pengar till ett gasprojekt, även om villkoren är strikta, inte förenligt med EU:s klimatneurtalitetsmål som är inskrivet i lag och i Parisavtalet.
Organisationerna menar att det här kommer ta pengar från förnybara energikällor och Greenpeace lyfter fram avfallet från kärnkraften och den långa tid det tar att bygga nya anläggningar.
Förra veckan meddelade fem ideella organisationer att de i protest tänker lämna European Platform on Sustainable finance som ger teknisk rådgivning taxonomin. Österrike och Luxemburg håller på att vidta rättsliga åtgärder mot beslutet som träder i kraft 1 januari 2023.
Vill du läsa de senaste nyheterna om hållbarhet, ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.