Dagens PS

Bensin- och dieselbilar stoppas i Stockholm city

Stockholm
Bensin- och dieselbilar förbjuds på en stor yta i Stockholms innerstad, bland annat efter en alarmerande studie. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 okt. 2023Publicerad: 10 okt. 2023

Bensin- och dieselbilar förbjuds på en stor yta i Stockholms innerstad, bland annat efter en alarmerande studie.

ANNONS
ANNONS

Studien från Karolinska institutet slår larm om att spädbarn i Stockholms city har sämre lungkapacitet och att äldre dör i förtid på grund av höga utsläpp.

“Det är en helt oacceptabel situation. Vi behöver begränsa de hälsofarliga avgaserna från bensin- och dieselbilar. Därför inför vi miljözon klass 3”, säger Stockholms trafikborgarråd Lars Strömgren (MP) i ett pressmeddelande.

Här är området som berörs

Renodlade bensin- och dieselbilar förbjuds nu av Stockholms stads rödgröna styre successivt med start 31 december 2024 i ett 180 000 kvadratmeter stort område i Stockholms innerstad.

Det berör 20 kvarter och området, som betecknas som miljözon, ramas in av Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hamngatan och Sveavägen.

De nya reglerna gäller även Klaratunnelns in- och utfart vid Mäster Samuelsgatan.

Oppositionsråd är rasande

Oppositionsborgarråd Dennis Wedin (M) rasar mot beskedet och menar att beslutet stänger ute människor, däribland dem som inte har råd med elbil, samtidigt som Socialdemokraterna tagit bort parkeringsplatser, säger han.

ANNONS

“De bryter löften och låter Miljöpartiet använda innerstan som sin experimentverkstad”, dundrar Dennis Wedin och kallar det “ideologisk symbolpolitik”, uppger TT.

Bestämmelserna innebär att bilar som endast går på bensin och diesel portas medan elfordon och utsläppssnåla gasfordon kan trafikera gatorna.

För utryckningsfordon finns undantagsregler.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS