Därför har Google köpt 109 hektar mark i Avesta.

ANNONS

Det för ett potentiellt framtida datacenter, skriver DN. Uppgifterna är bekräftade både av Avesta kommun och Google. Affären blev färdig under torsdagen, enligt Googles kommunikationschef Farshad Shadloo.

Till DN uppgav Farshad Shadloo att härnäst väntar förberedelser för kringliggande infrastruktur. Det är ett första steg mot att kunna upprätta ett datacenter. Men detta innebär samtidigt inte att beslutet om en byggnation är taget.

”För närvarande har vi inga planer på att utveckla på denna mark, men vi vill säkerställa att vi har framtida alternativ för byggnation av datahallar i Europa om vår affär så kräver. Vi planerar inte att fatta beslut kring detta inom en snar framtid”, säger Farshad Shadloo till DN.

Google har sedan tidigare ett datacenter på plats i Luleå på ett område som täcker 34 hektar. IT-jätten har även köpt mark i Danmark och har sedan tidigare ett datacenter i ett gammalt pappersbruk i södra Finland. Investeringen i den sistnämnda anläggningen ska ha varit på närmare 8 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Det framgår inte hur mycket pengar som skulle läggas i Avesta vid uppförandet av ett eventuellt datacenter.