Gaspriserna i Europa stiger rejält efter att utlovade leveranser från Ryssland och Gazprom ännu inte syns till. 

ANNONS

Rysslands president Vladimir Putin lovade att Europa skulle få mer gas, med start på måndagen. Nu är det måndag – men ingen gas kommer från Ryssland, rapporterar Bloomberg. 

Putin ska ha beordrat Gazprom att bygga på sina lager i Europa, efter att Rysslands egna lager fyllts upp. Men ännu finns inga tecken på ökade leveranser.

”En besvikelse”

Bloomberg skriver att gasleveranserna på måndagsmorgonen ligger under torsdagens nivåer, och runt en femtedel av det normala. Terminspriserna på gas stiger med 7,1 procent i Amsterdam efter en dryg timmes handel.

”Det är en besvikelse eftersom gasmarknaden behöver mer leveranser. Om Ryssland inte ökar flödena kan vi se gaspriserna stiga ytterligare”, säger Niek van Kouteren på det nederländska energibolaget PZEM.

För att göra saken ännu värre strömmade en del rysk gas från Tyskland österut till Polen för andra gången sedan förra helgen – i omvänd riktning jämfört med hur det normalt brukar se ut, enligt Bloomberg.

Kontroversiell gasledning ett hinder

Ryssland har upprepade gånger lovat högre leveranser, och säger att det hela skulle gå mycket smidigare om de bara fick leverera gas genom den kontroversiella gasledningen Nord Stream 2 som går genom Östersjön.

Gasledningen har varit färdigbyggd sedan ett par månader. Den har varit en central del i utrikespolitiken mellan Ryssland och västländerna under de senaste åren. USA:s regering under president Donald Trump blockerade färdigbyggandet av ledningen med hot om sanktioner, men under president Joe Biden kom man slutligen till en överenskommelse om att bygga klart ledningen i somras.

ANNONS
ANNONS

Dess användning har ännu inte godkänts av Tyskland och EU. Ge bara grönt ljus för ledningen, så ska allt lösa sig med gasleveranserna och gaspriserna, är budskapet från Moskva.

”Vi kan inte komma till undsättning för att reda ut problem som vi inte orsakade”, sa Konstantin Kosachyov, talesperson för den ryska regeringen, nyligen i en intervju.

Läs även: Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller? [Dagens PS]