Franska TGV testar just nu ett nytt snabbtåg i flera europeiska länder – förhoppningen är att det ska revolutionera tågresandet på kontinenten. 

ANNONS

Flera glänsande vita snabbtåg rusar just nu genom Europa.

I Tjeckien, testas ett av tågen under sex månader. Där ska det åka runt, runt, med en hastighet av 200 kilometer i timmen, noggrant övervakat av tekniker.

Ett annat tåg körs i ett testcenter i Wien, Österrike. Där testas det i olika temperaturer, från minus 20 grader till 40 grader varmt.

Kommer i drift år 2024

Under totalt två år ska det franska snabbtåget TGV-M testas – för att slutligen börja användas i passagerartrafik 2024. Det rapporterar CNN. 

Tågmodellen kommer inte bara att vara i drift i Frankrike. Den kommer även att köra mellan Paris och Milano i Italien, och till norra Spanien.

ANNONS
ANNONS

Just nu pågår flera parallella projekt i Europa, som handlar om att skapa förbindelser med höghastighetsjärnvägar – med målet att minska flygtrafiken mellan länderna.

Ökad trend – fler tar tåget

Frankrike har redan märkt av ett ökat intresse för tågresor inom landet – och färre vill resa med flyg.

Med det nya snabbtåget kommer resan mellan huvudstaden Paris och Toulouse, landets fjärde största stad, att förkortas med mer än en timme.

Det kommer att öka tågresandet ännu mer, tror experter.

Snabbare att resa till andra länder

Om allt går vägen kommer du att kunna ta tåget mellan flera europeiska storstäder i framtiden – med de nya höghastighetstågen kommer resan att vara både snabbare och mer bekväm än vad den är idag.

ANNONS
ANNONS

”Det kommer att minska restiden mellan huvudstäder och storstäder inom EU till under fyra eller sex timmar. Med överkomliga priser och bekväma tåg, kommer tågresandet att bli det transportmedel många föredrar när de ska resa”, säger Alberto Mazzola, vd på Community of European Railways (CER), till CNN.

”Därför är det viktigt att samtliga av EU:s medlemsländer investerar i höghastighetsjärnvägar”, påpekar han.

Läs även: Höghastighetståg i stället för flyg – Europas framtid? [Dagens PS]