Nu ska planerna förverkligas. I solrika delstaten Northern Territory ska världens största solcellspark anläggas – som inom några år ska kunna sälja el till Singapore.

ANNONS

Någonstans mitt emellan Darwin och Alice Springs kommer projektet anläggas. Det 10 000 kvadratkilometer stora området, som fram tills nu använts som boskapsmark, ska inom kort börja täckas av solpaneler. De kommer vara del i världens största solcellsprojekt, med en prislapp på runt 130 miljarder kronor.

Arbetet med att anlägga parken, som kommer att synas från rymden, påbörjas om tre år, för att stå klart 2026, och börja exportera el till länder som Singapore året därpå, skriver The Guardian.

Australien som fram tills nu har dragit in enorma summor på sin kolexport, har börjat se sig efter alternativa energikällor, dels sedan fossila bränslen har börjat dalat på den internationella marknaden, och dels för att Kina – som importerade en stor del av det australiensiska kolet, har börjat backa bort från Australiens produkter, sedan de båda länderna på sistone har delat ut politiska kängor till varandra.

Parken, som kommer täcka 12 000 hektar mark, kommer generera 10 GW, där en tredjedel ska gå till delstatsnätet. Två tredjedelar kommer exporteras genom undervattenskablar till Singapore – ett land som även det vill förlita sig på nya energikällor, och komma bort från det nuvarande energibehovet som styrs av naturgas, som konstant ökar i pris.

Med det nya projektet så kan Australien kanske andas ute lite från den massiva kritik som landet dragit på sig – för att man inte har gjort mer för att bekämpa klimatförändringarna. Genom att exportera solenergi så hoppas landet öka energiproduktionen, och samtidigt minska sina koldioxidutsläpp.

Läs mer: Soltech klär Wallenstams parkeringshus fasad

ANNONS
ANNONS