Utpekade svenskar har två val: betala eller riskera kostsam domstolsprocess.

ANNONS

Dagens PS rapporterade i höstas, med hänvisning till IDG.se, att den norska advokatfirman Njord Law Firm hade börjat skicka ut brev om ersättningskrav till misstänkta svenska fildelare som ska ha delat filmer via torrentsajter som The Pirate Bay eller via bittorrentbaserade streamingtjänster som Popcorn Time.

På tisdagen skriver Breakit att en ny våg av krav är på väg ut till svenskar. Enligt ett kravbrev som sajten tagit del av är det svenska advokatfirman Innerstans Advokatbyrå som på uppdrag av det amerikanska filmbolaget Mile High Distribution Inc, licensbevakningsbolaget Mircom International Content Management & Consulting Ltd samt det tyska teknikbolaget Media Protector, driver målen.

Till skillnad från hösten krav om 4.500 kronor handlar det denna gång om en schablonsumma på 7.000 kronor. Och betalas inte summan in riskerar den misstänkte fildelaren betydligt större hål i plånboken, försäkrar advokatbyrån.

”Om så sker kommer beloppet inte att begränsas till 7.000 kronor utan motsvara full ersättning för den inträffade skadan och även innefatta ersättning för utredningskostnader, ansökningsavgifter samt ombudsarvode”, skriver firman i brevet utan att specificera exakt hur stora skadestånd det kan komma att handla om.

Alex Block på Innerstans Advokatbyrå hävdar att misstänkta fildelare inte kommer att kunna gömma sig bakom argumentet att någon annan skulle ha använt dennes wifi-uppkopling, då det handlar om ett civilmål.

ANNONS
ANNONS

”Då är det försvaret inte av någon större effekt, eftersom man civilrättsligt är ansvarig för vad som sker via ens uppkoppling.”