Dagens PS

Facebook pausar planer för Instagram Kids

Instagram Kids
Facebook pausar planerna på Instagram Kids. (Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 28 sep. 2021

Det blir ingen version av Instagram för barn under 13 år, åtminstone inte ännu. Facebook har nu beslutat att pausa utvecklingen av det som populärt kallas Instagram Kids.

ANNONS
ANNONS

Enligt CNN har pressen från lagstiftare och oron för hur bilddelningsappen påverkar tonårstjejer lett fram till beslutet.

Behov för yngre tonåringar online

“Vi anser fortfarande att det finns behov att utveckla den här upplevelsen men har beslutat att pausa det här projektet” skriver Adam Mosseri, som är chef för Instagram, i en bloggpost på måndagen.

”Det kommer att ge oss möjligheten att arbeta med föräldrar, experter, policy- och regelmakare, att ta till oss vad som oroar dem, och att demonstrera värdet och betydelsen av det här projektet för yngre tonåringar online i dag.”  

Oro för ungas psykiska hälsa

Beslutet kommer bara några dagar innan senaten i USA ska diskutera pressen unga upplever online, och vilka följder den kan få för deras psykiska hälsa, något som aktualiserats av en undersökning gjord av Wall Street Journal.

Adam Mosseri konstaterar i sin bloggpost att undersökningen visserligen väckt en hel del frågor, men att företaget har en stark tro på att behovet av ett Instagram Kids finns.

“Kritiker av Instagram Kids kommer att se det här som en bekräftelse på att projektet är en dålig idé”, skriver han.

ANNONS

“Så är inte fallet. I verkligheten är barn redan online, och vi tror att utvecklande av en åldersanpassad upplevelse designad särskilt för dem är mycket bättre för föräldrar än dagens läge.”

Särskilt anpassade appar

Mosseri påpekar att TikTok och YouTube redan idag har versioner av sina appar särskilt anpassade för barn.

“Vi ville tillhandahålla en uppdatering av vårt arbete för att bygga en Instagramupplevelse för människor yngre än 13 år, ofta kallat för Instagram Kids”, skriver Adam Mosseri.

“Vi drog igång det här projektet för att ta itu med ett stort problem vi ofta ser inom vårt verksamhetsområde: barn får telefoner vid lägre och lägre ålder, ljuger om sin ålder, och laddar ner appar som är för folk som är 13 år och äldre.”

Läs även: Jätteläcka av dokument avslöjar Facebook och Zuckerberg

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS