Se upp för ny trojan, den kan kidnappa din dator, lyder varningarna.

ANNONS

Aftonbladet berättar att trojanen härjar i Google Chrome och att den stjäl användarnamn och lösenord som den sedan sprider till en öppen databas. Bland andra uppges säkerhetsforskare, poliser och andra aktörer kunna komma åt de stulna uppgifterna.

”Den kan dyka upp när som helst”, säger it-experten Tomas Gilså till tidningen, som förklarar att säkerhetsexperter på Malwarehunterteam varnar för att trojanen lagras i webbläsaren Google Chrome.

Enligt it-proffset Tomas Gilså, som uttalar sig i AB, riskerar du drabbas att om du klickar på en bifogad fil eller laddar ned något, alternativt går in på en okänd sajt, som inte är säker.

Men det kan också, säger han, vara reklam som poppar upp på en legitim sajt.

Utöver stöld av lösenord och användaruppgifter kan trojanen komma över kontokortsnummer, spela in webbkameror, mikrofoner och tangentbord.

ANNONS
ANNONS

”Den kan ta datorn som gisslan, alltså kryptera din hårddisk, och sedan säga åt dig att du ska ge pengar för att få nycklarna så att du kan låsa upp den igen”, säger Tomas Gilså till Aftonbladet, som förklarar att det ännu är oklart hur många som drabbats av trojanen, Cstealer som den kallas.

Enligt Techworld, som tidningen hänvisar till, och som i sin tur refererar till Bleepingcomputer, bör du undvika att lagra lösenord i webbläsaren för vara på den säkra sidan. Åtminstone tills vidare.