Vätgas är avgörande för att minska koldioxidutsläppen. Energiexperterna Thomas Koch Blank och Sara Kimell berättar hur utvecklingen inom området forlöper och hur det kan påskyndas i en intervju med Rejlers Play.

ANNONS

Vätgas har blivit hyllat som den energiform som slutligen kan göra att samhället inte behöver förlita sig på fossila bränslen.

Vägen till en ekonomi som drivs av vätgas är lång. Men den finns många anledningar till att sätta sitt hopp till utvecklingen inom området.

Se hela intervjun här:

”En av anledningarna till att det är intressant är för att det fyller så många funktioner”, säger Sara Kimell, ansvarig för affärsområdet Energi på Rejlers, och fortsätter:

”Det är en energibärare som lätt kan transporteras och lätt kan byta karaktär från elektricitet till vilken energiform som helst.”

Centralt för att minska utsläppen

Även Thomas Koch Blank, chef över genombrottsteknologier på den amerikanska tankesmedjan RMI, ser fördelarna med att satsa på vätgas.

ANNONS
ANNONS

Att välja ut vilka teknologier som ska lyckas är inte att föredra – men det finns en växande konsensus att vätgas är centralt för att nå lägre utsläpp, enligt Thomas Koch Blank.

”Att påstå att vi inte behöver vätgas är det samma som att säga att vi inte behöver minska utsläppen”, säger han.

”Om man tror att vi behöver nå en koldioxidfri ekonomi så tror man i förlängningen att vi behöver vätgas”, fortsätter han.

Djärva satsningar behövs

Pilotprojekt och initiativ har funnit under en längre tid i Sverige. Rejlers har exempelvis varit aktiva inom området sedan 2006.

“Vi gör mycket häftiga grejer. Vi har nu möjligheten att bygga på det vi kan sedan innan och blanda det med all ny teknologi som växer fram nu”, säger Sara Kimell.

Trots detta har den svenska politiken sackat efter.

ANNONS
ANNONS

För att vätgas ska anammas bredare behövs dock produktionskostnaderna sänkas. För att nå dit krävs stora nationella satsningar.

”Vi behöver riktigt djärvt agerande från både politiker och näringslivet”, säger Thomas Koch Blank.

Läs mer: Energibäraren som kan bli en klimaträddare [Dagens PS] >>