Dagens PS

EU uppmanar: Techjättar måste bekämpa rysk desinformation

Musk
Elon Musk uppmanas att se till så att desinformation inte sprids på X. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

EU-kommissionen uppmanar techjättar att agera och bekämpa rysk desinformation som sprids inför kommande val inom EU. Oron har ökat sedan den stora mängden falska nyheter från Ryssland snabbt har fått fotfäste inom EU.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Techjättarna måste se över sina plattformar och se till så att desinformationen inte sprids där inför kommande parlamentsval i Slovakien och Polen, samt valet till Europaparlamentet nästa år. Den menar EU-kommissionens vice ordförande Vera Jourova.

“Den ryska staten har engagerat sig i ett idékrig för att förorena vårt informationsutrymme med halvsanningar och lögner för att skapa en falsk bild av att demokrati inte är bättre än autokrati, uppgav Jourova vid en presskonferens på tisdagen, berättar Reuters.

Techjättar måste ta ansvar

Hon pekar mot stora techjättar som Google, Microsoft, Meta och TikTok, men framför allt är det X, tidigare Twitter, som måste ta sitt ansvar på grund av plattformens storlek och historia som en plats där falska nyheter har kunnat florera mer eller mindre helt fritt.

“De riktigt stora plattformarna måste ta itu med risken. Speciellt som vi kan förvänta oss att Kreml och andra kommer att vara aktiva före valet.”

“Mitt budskap till Twitter är att ni måste följa den hårda lagen och vi kommer att titta på vad ni gör.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Hot mot EU

Jourova beskriver desinformationskampanjerna som ett stort hot mot EU, och som ett “massmanipulationsvapen” som är värt flera miljoner euro.

Läs även:

Ryssland till FN: Släpp in oss igen! – Dagens PS

EU:s skarpa varning till Kina: “Orättvisor” – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS