Dagens PS

EU skjuter upp skatt för techjättar

EU skatt
Sveriges finansminister Magdalena Andersson (till höger) med Spaniens ekonomiminister Nadia Calvino i Bryssel på måndagen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 12 juli 2021

EU skjuter upp planerna på en digital skatt som hade blivit dyr för USA:s techjättar – för att satsa på en global miniminivå för bolagsskatt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EU meddelade på måndagen att de skjuter upp sina planer på en digital skatt, för att i stället satsa på en global miniminivå för bolagsskatt som organisationen för världens största ekonomier G20 i helgen kommit överens om. Detta efter hårda påtryckningar från USA, rapporterar TT Nyhetsbyrån (länk till texten hos SvD).

EU-kommissionen skulle i nästa vecka presentera ett förslag som skulle slagit hårt mot amerikanska techjättar som Google och Facebook.

“Uppgörelsen som vi nått i (ekonomiska samarbetsorganisationen) OECD:s diskussioner manar länderna att ta bort existerande digitala skatter som USA ser som diskriminerande och undvika att resa liknande åtgärder i framtiden. Nu är det upp till EU-kommissionen och EU-medlemmarna att avgöra hur de tänker gå vidare”, sade USA:s finansminister Janet Yellen i söndags.

EU backade snabbt

EU replikerade snabbt – och backar från sitt eget lagförslag. Den internationella uppgörelsen är viktigare, menar EU-kommissionen.

“Kommissionen har beslutat att låta vårt förslag om en digital avgift vänta”, säger talesmannen Daniel Ferrie på kommissionens dagliga pressbriefing i Bryssel på måndagen.

Det gillas av Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) som träffade EU:s och USA:s finansministrar under måndagen.

“Det verkar förnuftigt. Vi har hela tiden tyckt att det här är ju globala frågor och därför bör man söka en global lösning och där verkar vi ha kommit allt närmare nu”, säger Magdalena Andersson till TT i samband med att EU-ländernas finansministrar mötte Janet Yellen i Bryssel.

ANNONS

Kommer bättre överens

EU och USA har kommit bättre överens sedan Joe Biden tillträdde som USA:s president i januari och mötet mellan finansministrarna verkar ha varit positivt.

“Hon blev väldigt hjärtligt välkomnad till kretsen. Det finns många frågor nu som EU och den nya administrationen (i USA) har liknande ingång till, inte minst när det handlar om den gröna omställningen och att vi måste verkligen göra mer för att bekämpa klimatförändringarna”, säger Magdalena Andersson till TT i Bryssel.

Läs mer: Börsen klarar ny global företagsskatt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS