Energiminister Khashayar Farmanbar ser inga skäl att ändra några regeringsbeslut gällande kärnkraften, som han menar vare sig är grön eller förnybar.

ANNONS

Utkastet till taxonomi från EU-kommissionen, som på nyårsafton skickades ut till EU:s regeringar, öppnar bland annat för att vissa investeringar i kärnkraft och naturgas ska klassas som hållbara.

”Jag har inga planer på att gå tillbaka till riksdagen för att ändra något beslut”, säger energiminister Khashayar Farmanbar till TT när de frågar om hur han ser på utkastet. Det skriver Ny Teknik.

Väckt starka känslor

I andra länder har utkastet väckt starka känslor, exempelvis i Tysklands regering, som planerar att stänga de tre sista kärnkraftsreaktorerna i landet om ett år. Skarpast kritik kommer från Österrikes regering, som hotar att dra EU inför rätta om utkastet genomförs.

Senast den 12 januari ska EU:s regeringar reagera på utkastet och i slutet av januari ska kommissionen presentera ett skarpt förslag. Khashayar Farmanbar vill inte kommentera hela förslaget med ger en bild av hur regeringen tänker om saken.

”Vi tycker inte att kärnkraften är grön. Den är inte förnybar. Men vi har kunnat acceptera att den ska ingå i EU:s taxonomi över hållbarhet under vissa premisser”, säger han till Ny Teknik.

Mer kritiska gällande naturgas

Han säger vidare att de har haft en mer kritisk hållning när det gäller naturgasen.

”Vi studsar ändå lite på att ett så tydligt fossilt bränsle som naturgasen ändå finns med i taxonomin”, säger energiministern till Ny Teknik.

ANNONS
ANNONS

Han tror inte att taxonomin med kärnkraft och naturgas tillagd ändrar förutsättningarna för nya investeringar i svensk energi och han vidhåller att alla energikällor ska vara förnybara till år 2040, samt att inga initiativ till att subventionera satsningar på svensk kärnkraft kommer tas.

Enligt Khashayar Farmanbar har en beskrivning som EU gör kring hållbarhetsbegreppet inte någon direkt påverkan på Sverige och han menar att vi har de beslut vi har och att utkastet inte innebär några nya pengar från staten eller från EU.

Läs mer: Planen: Så ska dieseln höjas till 30 kr / liter [Dagens PS]