Dagens PS

Oljekraftverk i gång sedan en vecka väcker starka känslor

Oljekraftverket Karlshamn
Det oljeeldade Karlshamnsverket. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 16 aug. 2022

Oljekraftverket i Karlshamn är igång igen. 70 000 liter olja bränns varje timme. “Vi kör från morgon till kväll” meddelar Torbjörn Larsson, presschef på Uniper, för Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När vinden mojnar, då mojnar även elproduktionen och kan inte täcka upp för alla företag och hushåll som är i behov av el dag som natt. Elbristen har uppstått på grund av flera orsaker, men bristfällig och kortsiktig planering är en viktig orsak.

Sedan Oskarshamn stängt två av tre reaktorer och Ringhals två av fyra, är elproduktionen betydligt lägre. Vindkraftverk är hållbart, men beroende på väder och vind är inte elproduktionen konstant och har därför inte kunnat täcka upp för de rådande behoven.

Enligt en ny forskningsrapport skulle elpriserna kunna vara 30-50 procent lägre om energin vore större.

Kolkraft har blivit en laddad diskussion och politisk strid

Moderaterna har länge hävdat att regeringens beslut om att fasa ut kärnkraften inte kommer att vara en hållbar energipolitik. Att ställa sig beroende av Rysslands gas är ett misstag som delas av många EU-länder – inte Tyskland som lagt ned samtliga av sina kärnkraftverk. Socialdemokraterna försvarade beslutet om Karlshamn som en ekonomisk lönsamhetsfråga.

Läs även: Oljekraftverket igång – för att hjälpa Polen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS