Dagens PS

Analytiker: Världens största kärnkraftverk öppnar igen i höst

Världens största kärnkraftverk
Kärnkraftverket Kashiwazaki Kariwa i Japan. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Världens största kärnkraftverk Kashiwazaki Kariwa kommer att öppna igen i höst i Japan, tror analytiker på BloombergNEF.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Fukushima-olyckan 2011 stängde Japan ned alla sina kärnkraftverk – det bedömdes vara för farligt att fortsätta med.

Men på senare år har japanerna börjat processen att starta upp kärnkraftverk igen med nya säkerhetsregler för att få ner energikostnaderna, säkra upp tillgång på energi och sänka sina utsläpp.

Nära 8 gigawatt kapacitet

Tokyo Electric Power Company (Tepco) väntar på tillstånd från myndigheter att starta upp flera av sina kärnkraftsreaktorer igen, däribland världens största kärnkraftverk, Kashiwazaki Kariwa.

Den anläggningen består av sju kärnkraftsreaktorer och är med sin kapacitet på 7 965 megawatt det största kärnkraftverket i världen. I ett första steg vill Tepco öppna reaktorerna 6 och 7, som är av en nyare typ än de övriga.

Bolaget har sökt tillstånd att återstarta Kashiwazaki Kariwa sedan 2017, men nu tror energianalytiker att det är dags. I en ny rapport skriver BloombergNEF:s analytiker Mariko O’Neil och Yumi Kim att deras grundscenario är att Kashiwazaki Kariwas reaktor 7 återstartas i oktober.

ANNONS

Senaste nytt

“Täckas av gasproduktion”

Detta då det är bråttom för den japanska regeringen gällande att komma i linje med sina klimatåtaganden, där kärnkraft ska stå för en femtedel av energiproduktionen 2030.

ANNONS

“Det nuvarande schemat skulle kräva att Japan nästan fördubblar sin aktiva kärnkraftskapacitet mellan slutet av 2025 och 2030. Det underskott som efterlämnas av förseningar i kärnkraftens omstartsprogram kommer till stor del att täckas av gasproduktion”, skriver analytikerna.

De förutspår också att energipriserna i Japan i år kommer att falla med 11 procent i snitt jämfört med förra året, bland annat på grund av återstarten av kärnkraftverk, men också ny vind- och solkraft.

Läs även: Japan släpper ut vatten från Fukushima (Dagens PS)

Läs även: Nya kalkylen slår fast: Så dyr blir kärnkraften i Sverige (Dagens PS)

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS