SpaceX Starship sprängdes för tredje gången i rad – men den här gången hann Elon Musks rymdraket landa först. 

ANNONS

SpaceX raketprototyp Starship SN10 klarade uppskjutningen från basen i Boca Chica, Texas, utan några problem. Det har också de tidigare modellerna SN8 och SN9 gjort, men problemet har varit i landningen.

Både SN8 och SN9 har sprängts när rymdfärjan ska landa. SpaceX, som grundades 2002 av Tesla-ägaren Elon Musk som också är vd, har som mål att bygga en rymdfarkost som går att landa igen. Det är en stor del i företagets process för att bygga återanvändbara rymdfarkoster som ska kunna ta oss till månen och mars.

”Vi hade ännu en mycket bra flygning. Vi måste bara jobba lite på landningen”, sa SpaceX chefsingenjör John Insprucker efter att SN9 sprängts när den försökt landa i början av februari. 

Explosion efter landning

Men SpaceX kommer närmare. I går lyckades Elon Musks rymdraket SN10 klättra till en höjd på nästan 10 kilometer, tippa över till en dykning, vända på sig och landa på marken nära uppskjutsplatsen, skriver CBS News.

”En vacker mjuk landning av Starship på landningsbanan i Boca Chica”, sa John Insprucker efter landningen.

Totalsuccén var nära – sen sprängdes farkosten några minuter senare. Raketen hade fått en mindre lutning i landningen och det brann vid botten av raketen vilket ledde till en explosion som spred vrakdelar över uppskjutsplatsen.

Elon Musk nöjd ändå

Farkosten var obemannad och inga människor skadades vid explosionen. Trots smällen ser SpaceX gårdagens test som en seger. För första gången lyckades man landa sin rymdraket efter uppskjutning.

ANNONS
ANNONS

”SpaceX team gör ett fantastiskt arbete! En dag kommer det riktiga måttet på framgång vara att Starship-flygningar är vardagsmat”, skriver Elon Musk på twitter.

John Insprucker säger att nästa variant, Starship SN11 är ”klar att rullas ut på landningsbanan i nära framtid. Det är en inspirerande tid för framtiden mänsklig rymdfärd.”

Läs mer: Musk tyst efter ännu en SpaceX-krasch – Dagens PS