Dagens PS

Elon Musk vs Apple – det här har hänt

OpenAI meddelar om nya ChatGPT.
Apples produkter kommer att integrera OpenAI teknologi, inklusive ChatGPT, i sina operativsystem. Något som fått Musk att gå i taket. (Foto: unsplash)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Turbulensen kring Teslas vd Elon Musk fortsätter. När Apple under måndagen presenterade sin nya AI som ska byggas in i bolagets operativsystem såg techmiljardären rött. Här berättar vi varför.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ja, Musk är allt annat än nöjd med sitt nya partnerskap mellan Apple och ChatGPT-skaparen OpenAI. 

I ett inlägg på plattformen X sa han att han hotar att förbjuda Apple-produkter på sina företag om Apple går vidare med dessa AI-planer, vilket han ser som en säkerhetsrisk.

Om Apple “integrerar OpenAI på operativsystemsnivå”, anser Musk att det skulle utgöra “en oacceptabel säkerhetsöverträdelse.”

Han var tydligt med att besökare “kommer att behöva lämna sina Apple-produkter vid dörren, där de kommer att förvaras i en Faraday-bur,” vilket är en slags inhägnad som kan blockera elektromagnetiska vågor som är avgörande för kommunikation. 

Det betyder att mobiltelefonsignaler, trådlöst internet och Bluetooth-signaler blockeras, skriver CNN. 

Ansträngd relation

Musk var med och grundade OpenAI 2015 men driver nu själv ett konkurrerande företag som heter xAI. Trots det är relationen allt annat än enkel med sitt tidigare företag och dess vd Sam Altman. 

Han stämmer nu dem båda för påstått brott mot OpenAIs grundavtal och avvikelse från dess ideella uppdrag.

ANNONS

“Apple har ingen aning om vad som faktiskt pågår när de överlämnar dina data till OpenAI,” sa Musk senare i ett separat inlägg under måndagen. 

“De säljer dig nerför floden.”

ANNONS

Senaste nytt

“Svartsjuk Musk”

OpenAI har genom rättsliga handlingar avfärdat dessa påståenden som bland annat “extraordinära” och “en fiktion”. 

De hävdar istället att Musk i grund och botten är svartsjuk eftersom han inte längre än är del av det framgångsrika företaget. 

Vdn:n har en historik av brutna löften och att använda en hotfull taktik, om förbudet mot Apple-produkter kommer verkställas kan bara spekuleras om.  

Andra tech-jättar före

Andra tech-företag, såsom Google, Samsung och Microsoft, redan har integrerat AI-funktioner i sina Android-produkter. 

ANNONS

Microsoft som även är OpenAIs största investerare, meddelade redan för tre veckor sedan att de skulle integrera AI-funktioner direkt i Windows.

Musks anställda och besökare kan begränsas när de kommer till andra alternativ om han genomför ett förbud mot konkurrerande AI. 

Men Microsoft, som står inför en motreaktion på grund av integritetsproblem, sa i ett uttalande senast i fredags att de skulle stänga av vissa AI-funktioner som standard.

Läs mer:

Apples nyheter: Låsta appar och färgglada ikoner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS