Dagens PS

Efter USA-kaoset – politiker attackerar techjättarna

Efter USA-kaoset – politiker attackerar techjättarna
Efter veckans kaos i Washington D.C har demokratiska politiker trappat upp retoriken mot de stora sociala medie-plattformarna. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 08 jan. 2021

Veckans kaos i Washington D.C har blivit fördömt av både amerikanska politiker och värdsledare. Utöver de uppenbara syndabockarna har demokratiska politiker i USA också eskalerat tonläget mot flera Silicon Valley-jättar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter kaoset som utbröt i amerikanska Kapitolium, där fem personer miste livet, blev den avgående Presidenten Donald Trump tillfälligt avstängd från både Facebook och Twitter.

Trump har sedan dess fått tillbaka tillgången till sitt Twitterkonto, där han sedan gjorde avbön.

Det politiska efterspelet av attacken mot Kapitolium är dock inte över.

Flera profilerade politiker från det Demokratiska partiet har nu tagit sikte på de stora sociala medie-plattformarna, rapporterar Politico.

Kommer utkräva ”hämnd”

Främst bland kritikerna är Mark Warner, senator från Virginia och den högst rankade demokraten i senatens underrättelseutskott.

Warner hävdar att det faktum att plattformar som Twitter och Facebook tillät Trump att uppmuntra sina supportrar att marschera mot Kapitolium kommer att skada bolagen.

Dessutom utlovar han att kongressen kommer utkräva “hämnd” mot sociala medie-jättarna.

ANNONS

Warner och andra demokrater ställde sig också optimistiska till att chansen även republikanska politiker ansluter sig till kravet på ett hårdare regelverk för sociala medie-plattformar.

Stora byten i sikte

Dagens PS har tidigare skrivit om det ökade politiska trycket på att bryta upp techbolagen.

Sedan 2016 har kritiken mot techjättarna i en allt högre grad anammats av politiker i mittenfåran – och efter våldet i Kapitolium anser demokraterna att de har fått ytterligare stöd för sina åsikter.

De mest våldsamma meddelanden före och efter kaoset i onsdag skymtades på mindre plattformar som Telegram och TheDonald.win – en sida där folk öppet hyllade våldsgärningar mot politiska meningsmotståndare.

Demokratiska lagstiftare har dock fortsatt att rikta kritiken mot industriledarna Facebook och Twitter. Framför allt för att de inte tog kraftigare tag mot den avgående presidentens retorik i ett tidigare skede.

”Kongressen blev attackerad i går av en folkmassa som var radikaliserad av en ekokammare som Facebook och andra stora plattformar skapade”, sade Tom Malinowski, demokrat i Representanthuset från New Yersey.

Läs mer: Trump på Twitter i natt: ”Jag är bestört”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS