Dagens PS

Efter Nord Stream – nu läcker också pipeline i Polen

Läcka på Druzhba-pipelinen i Ungern 2008. En hög tjänsteman som ansvarar för strategisk energiinfrastruktur i Polen tror att den läcka pipelinen nu fått beror på en olycka och inte på sabotage
Läcka på Druzhba-pipelinen i Ungern 2008, då berodde läckan på att en grävmaskin vid ett bygge skar genom oljeledningen. En hög tjänsteman som ansvarar för strategisk energiinfrastruktur i Polen tror att den läcka pipelinen nu fått beror på en olycka och inte på sabotage. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2022Publicerad: 12 okt. 2022

Polska myndigheter antar att en läcka i en rysk pipeline som transporterar olja till Europa troligtvis är orsakad av en olycka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mateusz Berger, som ansvarar för strategisk energiinfrastruktur i Polen, menar att han inte har någon anledning att tro att läckan på en pipeline som forslar olja från Ryssland till Europa är orsakad av sabotage, det rapporterar Bloomberg.

Läckan upptäcktes sent på tisdagen ungefär 70 kilometer väster om Plock i Polen, där PKN Orlen SA har sitt största raffinaderi. Läckan har påverkat två delar av Druzhba-pipelinen, som försörjer Polen och Tyskland, den andra delen av pipelinen är fortfarande i drift och levererar olja till raffinaderiet och till Ungern, Slovakien och Tjeckien.

Olja kan pumpas till Tyskland via Östersjöterminal

Från Polens Östersjöterminal kan råolja pumpas till Tyskland via en separat rutt och en taleskvinna för landets ekonomiministerium sade att Tysklands försörjningstrygghet för närvarande är garanterad.

Den polska pipelineoperatören Pern sade tidigare i dag att de förväntar sig att få veta de möjliga orsakerna till läckan på Druzhba-pipelinen inom några timmar. Mateusz Berger säger att han föredrar att anta att läckan förmodligen var en olycka.

“Det är inte det första fallet av läckage och det kan absolut inte jämföras med explosionen på Nord Stream”, säger han till Bloomberg.

Hög beredskap för attacker på infrastruktur

Sedan explosionerna på Nord Streams gasledningar har europeiska myndigheter hög beredskap för alla typer av attacker mot infrastruktur. Tidigare i oktober stördes tysk tågtrafik av vad den tyska regeringen kallade för en sabotagehandling.

ANNONS

Druzhba levererar råolja till Tysklands Schwedt-raffinaderier som den tyska regeringen förra månaden förstatligade från sina ryska intressenter, som en del i landets ansträngningar att bryta sina täta energiband med Ryssland.

Möte med Natos försvarsministrar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger uttryckligen att energitillgångar har blivit ett mål i Rysslands krig mot Ukraina och den här veckan träffades Natos ministrar och på agendan fanns skydd av energitillgångar.

I dag, onsdag, inleder Försvarsministrar i Nato ett möte i Bryssel och generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att gruppen ytterligare kommer intensifiera skyddet för den kritiska infrastrukturen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Polens bränslekris: Man eldar med sopor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS