Dagens PS

Dyster bild för flyget – ingen återhämtning i sikte

Dyster bild för flyget
Ingen återgång för passargerartrafiken på länge. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 19 apr. 2021Publicerad: 19 apr. 2021

Det målas upp en dyster bild för flyget, det kommer att ta flera år innan branschen kommer upp i samma nivåer som innan pandemin, enligt Transportstyrelsens prognos.
“Det är fortsatt väldigt många reserestriktioner, såväl nationellt, men även i andra länder”, säger Simon Posluk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ingen återgång till det som var innan pandemin under perioden 2021-2027, det är en dyster bild för flyget som målas upp av Transportstyrelsen i en prognos. 2020 sjönk antalet flygpassagerare från 22,4 miljoner till 5,6 miljoner. I år beräknar Transportstyrelsen att det kommer att den siffran kommer att landa på sex miljoner flygpassagerare.

“Flygindustrin befinner sig i den värsta kris som branschen någonsin utsatts för och följderna är i dagsläget svåra att överblicka. Den ökning av passagerare som vi trodde skulle komma under sommaren uteblir med stor sannolikhet på grund av flera olika faktorer som hög smittspridning, fördröjd vaccintakt och fortsatta reserestriktioner”, säger Simon Posluk, enhetschef vid avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Liten återhämtning

Först nästa år kan man se en någorlunda återhämtning i prognoserna, då räknar Transportstyrelsen med att 14,4 miljoner resenärer kommer att välja flyget som transportmedel.

“Men det förutsätter att smittspridningen minskar, att reserestriktionerna lättas upp och att vaccinationstakten fortsätter att öka”, säger Posluk.

Branschen hoppas att ett vaccinpass ska kunna påskynda resandet med flyg, men det är något som Posluk ställer sig frågande till för tillfället.

“Det som återstår är hur väl utbyggt det här blir och det finns även ett lagstiftningsarbete inom kommissionen. Det återstår att se vad det landar i och om det blir ömsesidigt accepterat och man kan skapa restriktionsfria reseströmmar. Men det kan naturligtvis bidra till att efterfrågan ökar”, säger han.

Fullt återhämtad kommer branschen få vänta länge på att bli, prognosen för 2027 säger att antalet passagerare kommer att uppgå till 18,9 miljoner.

ANNONS

Läs mer: Fler branschnyheter på 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS