Dagens PS

Googles AI fortsätter hallucinera – tror Obama är muslim

Google AI
Sundar Pichai, vd på Google och Alphabet. (Foto: Eric Risberg/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 maj 2024Publicerad: 25 maj 2024

Obama är muslim, Kenya finns inte och det är en bra idé att ha lim på pizza – det tror i alla fall Googles AI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya AI-verktyg skulle ta det klassiska googlandet till nya nivåer. Men verktyget får nu hård kritik efter att användare fått missledande information – eller direkta lögner, som att USA:s förre president Barack Obama skulle vara muslim.

Obama är kristen och född på Hawaii. Men konspirationsteorier om hans ursprung har varit vanliga sedan han kandiderade till president 2008 och har upprepats av bland annat hans efterträdare Donald Trump. Nu sprider också Googles AI lögnen, rapporterar CNN.

Kände inte till Kenya

En annan användare la upp ett AI-svar om att inget afrikanskt land börjar på bokstaven k. Men det är direkt falskt, kan alla som känner till Kenya upplysa om.

AI-verktyget ska till och med ha upplyst en användare som “kände sig deprimerad” att hen kan hoppa från Golden Gate-bron, skriver Bloombergs krönikör Parmy Olson.

Dagens PS har också tidigare rapporterat om att Googles AI rekommenderade att lägga lim i pizzasåsen för att osten inte skulle glida av pizzan. Andrew Jackson var president i USA i början av 1800-talet – däremot tog han examen från University of Wisconsin-Madison 2005 enligt Googles AI.

Och så vidare.

ANNONS

Senaste nytt

Drar tillbaka svar

ANNONS

Google bekräftar för CNN på fredagen att de drar tillbaka vissa svar och funktioner för att göra förbättringar.

“De allra flesta AI-översikter ger information av hög kvalitet, med länkar för att gräva djupare på webben”, säger Colette Garcia, talesperson på Google i ett uttalande.

“Vi genomförde omfattande tester innan vi lanserade den här nya upplevelsen, och precis som med andra funktioner som vi har lanserat i sök, uppskattar vi feedbacken. Vi vidtar snabba åtgärder där det är lämpligt enligt våra innehållspolicyer.”

En annan aktuell och kontroversiell fråga är vilken data som använts för att träna AI-modellerna. CNN frågade Googles AI och fick svaret:

“Det är oklart om Google hindrar upphovsrättsskyddat material från att inkluderas”, svarar AI:n. Ja, men då så.

Läs även: Fler svenska företag hoppar på AI-tåget (Dagens PS)

Läs även: Nu är ChatGPT ett flörtande mattesnille (Dagens PS)

Läs även: AI-hajpen: Mycket snack och lite verkstad (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS