Trä kommer spela en större roll i framtidens byggnader och tack vare digitala lösningar kan byggnader planeras och utformas på nya sätt.

ANNONS

Tyréns digitaliseringsexpert Per Bjälnes förklarar hur digitalisringen kan gynna husbyggandet.

”Utvecklingen går i rasande fart och vi är redan i dag på en nivå där byggnader kan kommunicera med användare, ge vägledning och anpassa sig efter användarnas beteenden. Men redan om ett par år kommer vi att få se byggnader som är självlärande och använder historiska data och maskininlärning för att förbättra driften och styrningen av fastigheterna”, säger Per Bjälnes i ett pressmeddelande.

Många byggnadsspecialister ser data som det nya guldet som radikalt kommer förändra beslutsfattandet, särskilt när det gäller val av material. Med hjälp av nya digitala lösningar kan byggnader utformas på helt nya sätt där data från tidigare byggnader är till hjälp i planeringen. Begreppet benämns i branschen som digitala tvillingar.

Exempel på sådan data är data över variationer i träet, som exempelvis fukthalter, sträckning av virke och tålighet. Man kan även se människors och andra händelsers påverkan på materialet samt följa byggnaden i realtid och se hur den mår. Den nya generationens digitaliserade byggnader ger även förutsättningar för bättre livslängd för materialet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Vinnova finansierar projekt inom social hållbarhet [Dagens PS]