Dagens PS

Den första flygande bilen är godkänd

Alef Aeronautics
Alef Aeronautics har fått sin Model A godkänd. (Foto: Alef Aeronautics)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 30 juni 2023

Den kan köras på vägar som en vanlig bil eller flyga genom luften som ett eVTOL-flygplan. Nu har Alef Aeronautics flygande bil godkänts och är redo för avfärd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Federal Aviation Administration (FAA), en federal luftfartsmyndighet i USA, som nyss har godkänt Alef Aeronautics flygande bil.

Den futuristiska hybriden, som kan köras på vägen som en vanlig bil eller flygas som ett eVTOL-flygplan, har tilldelades ett flygcertifikat som kallas Special Airworthiness Certification av FFA.

Första flygande bilen godkänns

Det är första gången som detta händer och Alef är nu stolta över att designa och tillverka den första flygande bilen, skriver bolaget på sin hemsida.

“Vi är glada över att få denna certifiering från FAA,” säger Alefs vd Jim Dukhovny i ett uttalande.

“Det gör att vi kan ge människor en miljövänlig och snabbare pendling, vilket gör att individer och företag kan spara många timmar varje vecka.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Många beställningar

Alef uppger att man redan har många beställningar på sin Model A, som kostar 300 000 dollar och som kommer börja levereras om drygt två år.

Model A kommer utföra vertikala starter och landningar på en mängd olika platser. Utöver det kommer det helt elektriska flygplanet att ha en räckvidd på runt 30 mil på vägen och 18 mil i luften. Topphastigheten ligger på runt 55 kilometer i timmen och fordonet har plats för två personer.

Alef Model A Den nya Model A kommer kunna köra på vägar och flyga genom luften. (Foto: Alef Aeronautics)

 

 

 

 

 

Det finns dock en liten parantes i det hela innan vem som helst kan åka runt i de nya flygande bilarna. Än så länge godkänner FFA enbart att flygplanet används för experimentella ändamål, som utställning och forskning. Det kan dröja några år till innan luftfartsmyndigheten godkänner farkosterna till kommersiellt bruk, och Alef måste vänta fram tills dess med att sälja sina Model A.

Läs även: Så här kommer vi resa i framtiden – som snart är här

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS